Hasítanak a biztosítók
2016.03.02
Tavaly 2,2%-os díjbevétel-növekedést ért el a magyar biztosítási szektor - ismertette Pandurics Anett, a MABISZ elnöke. Az életbiztosítási piac visszaesett, a nem-élet üzletág viszont nõtt, örvendetes azonban, hogy elõbbin belül a folyamatos díjas termékek növekedtek. Többek között errõl volt szó a mai Portfolio Biztosítás 2016 konferenciáján.

Harmadik éve nõ a biztosítási piac

Pandurics Anett, a MABISZ elnöke és a Posta Biztosító elsõ embere szerint:

  • 2015-ben immár harmadik éve nõ a magyar biztosítási piac. Az MNB statisztikái szerint tavaly 851 milliárd forintos díjbevétellel reálértéken is nõtt a piac. 
  • Ezen belül differenciált a kép: a bruttó díjbevétel 2,1%-os növekedésének hátterében a nem-élet ág 8,5%-os növekedése és az élet ág 3,2%-os csökkenése áll. 
  • A nem-élet piacon belül a kgfb növekedése a leglátványosabb, de örvendetes módon a casco is növekedésnek indult. Szintén örvendetes, hogy az élet piacon belül a folyamatos díjas termékek növekednek. 
  • Hosszú idõ után elõször az élet- és a nem-életbiztosítási üzletág is pozitív eredményt produkált. 
  • A MABISZ friss adatai szerint a biztosítási piac tavaly 869 milliárd forintos díjbevételt ért el, ami 2,2%-os növekedést jelent, ezen belül az életbiztosítások -2,6%-os (a korrigált díj viszont +2,9%-os), a nem-életbiztosítások szegmense pedig +7,7%-os változást produkált díjbevétel tekintetében. 
  • A felelõsségbiztosítások területén folytatódott a növekedés az új Ptk. tavalyi évi bevezetésének is köszönhetõen. Az egészségbiztosítási piac is nõtt, ami Pandurics Anett szerint egyfajta jelzés lehet az ügyfelek részérõl, hogy van mit javítani az egészségügy finanszírozásán. 
  • Az egy fõre jutó életbiztosítási díjbevétel alapján Magyarország nagyon az országok listájának végén kullog, a környezõ országoktól is lemaradtunk. Hasonlóan tragikus a kép a nem-életbiztosítások területén is. 
  • A Pandurics Anett által bemutatott felmérés szerint a magyar biztosítási szakma úgy látja, a biztosítók etikusan mûködnek, vannak kivételek, de ezek ritkák. Az ügyfeleket az életbiztosítások esetében elsõsorban a teljes költségszint (és nem pl. a jutalékszint) érdekli, kevésbé vannak azonban tisztában a TKM fogalmával. A felmérés alapján a szektornak "fogalma sincs", negatív vagy pozitív lesz a biztosítási piac profitabilitására a klímaváltozás hatása a következõ 5 évben, a legnagyobb kitörési lehetõségnek pedig a nyugdíjbiztosítást látják a válaszadók.