EU: megszavazták a hatos csomagot
2011.10.05
Hivatalosan jóváhagyták az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Luxembourgban azt a hat új EU-jogszabályt, amelyek révén az unióban tovább növekszik a gazdasági együttmûködés, és hatékonyabbá válik a pénzügyi válságok megelõzése, kezelése.

Az EP a múlt heti plenáris ülésen szavazta meg a csomagot, amely egyebek között a szankciós lehetõségeket bõvíti a pénzügyi fegyelmet megszegõ tagországok ellen. Az euró bevezetése óta ez a legszélesebb körû reform a gazdaságpolitikák összehangolásában.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke közleményben külön üdvözölte a végleges megállapodást. Megfogalmazása szerint ez \"új korszak kezdetét jelenti Európa gazdasági irányításában\". Hangoztatta, hogy az EU és különösen az euróövezet a jövõ évtõl jelentõsen kiterjesztett szabályozással rendelkezik majd a pénzügyi stabilitás és a kiegyensúlyozott növekedés biztosításához. A két utóbbi pedig a legfontosabb alapfeltétele az uniós versenyképesség növelésének és új munkahelyek teremtésének - idézi Barroso szavait az MTI.

A hatos csomagként emlegetett rendelkezések alapját a magyar szakember, Kármán András nemzetgazdasági államtitkár vezette kormányközi szakértõi csoport dolgozta ki, a jogszabályok tartalmának oroszlánrészében az elõzõ, magyar EU-elnökség alatt sikerült megállapodni az EP-vel. A csomag legfõbb jellemzõi közé tartozik, hogy a tagállamokkal szemben a közös elvárások kikényszerítésére alkalmas eszközrendszert teremt a túlzott költségvetési hiány és eladósodás, valamint az egyéb makrogazdasági egyensúlytalanságok - például a versenyképesség romlása - ellen. A csomag hozzájárul a gazdasági statisztikák pontosságának és átláthatóságának javításához is. A jogszabályok értelmében az eurózóna tagországai a jövõben semmi esetre sem hagyhatják figyelmen kívül a legfõbb uniós végrehajtó intézmény olyan figyelmeztetéseit, amelyek a költségvetési vagy adósságpolitika kiigazítására irányulnak.

Rehn kedden úgy fogalmazott, hogy a csomag alapjaiban terjeszti ki az euró stabilitását védõ intézkedéseket. A jogszabályok fokozott pénzügyi fegyelmet és gyorsabb gazdasági növekedést biztosítanak - tette hozzá. A finn biztos azt is megismételte, hogy a jogszabályokban rejlõ teljes lehetõséget ki akarja használni, amint a csomag hatályba lép.

Vincent-Rostowski bejelentette, hogy a lengyel elnökség a következõ hónapban terjeszti elõ a végleges szöveget. Errõl azonban már nem folytatnak vitát, hanem formalitásként hagyják majd jóvá végérvényesen. Az új elõírások legkésõbb a jövõ év elején életbe lépnek.