Bizonyos területeken már tovább tart eladni egy-egy ingatlant, mint a korábbi hónapokban
2022.06.30

Továbbra is változékony képet mutat az lakóingatlanok országos piaca, a kereslet és kínálat júniusi alakulását tekintve - áll az ingatlan.com júniusi keresleti-kínálati összesítőjében.

Csökkent a friss kínálat

Visszafogottabb lett a lakáseladási kedv júniusban az előző hónapban látott élénkülés után. A magánszemélyek és az ingatlanközvetítők összesen több mint 31 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel az ingatlan.com-on, ami közel 7 százalékkal marad el a tavaly júniusi mennyiségtől.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője. Vannak azonban kivételek, ahol a magánszemélyek több lakóingatlant hirdettek eladásra, mint egy évvel korábban. Veszprém megyében például 29 százalékos bővülés következett be, Csongrád-Csanádban pedig 20 százalékos volt a növekedés. “A Veszprém megyei bővülés részben magyarázható azzal, hogy a megyében lévő települések közel esnek a Balatonhoz, márpedig a tó környékén található ingatlanok iránt a nyári hónapokban erős a kereslet. Emellett a megyeszékhely is hosszú idő óta a drágább városok közé tartozik az eladási árakat és a bérleti díjakat nézve egyaránt. Csongrád-Csanád megyében pedig az egyik legfontosabb tényező, hogy Szeged népszerű és nagy egyetemváros, ami támaszt ad az ottani ingatlanpiacnak.” - fogalmazott Balogh László.

Az összes eladó ingatlan száma mégis nőtt

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a teljes kínálat mégis bővülést mutatott júniusban. Idén május végén még csak 106 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathattak a vevők, június végére ez a szám már 110 ezerre nőtt. “A csökkenő friss kínálat ellenére a kínálat összmennyiségének növekedése annak köszönhető, hogy bizonyos területeken már tovább tart eladni egy-egy ingatlant, mint a korábbi hónapokban.” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Hol keresik a vevők leginkább az eladó lakóingatlanokat?

A keresleti oldalon is látható az óvatosság. Az 1000 eladásra váró lakóingatlanra vetített érdeklődések száma 9 százalékkal csökkent éves szinten. “Ez továbbra is a bizonytalansággal magyarázható, amelyben szerepet játszik a gyorsuló infláció, a háború negatív hatása, valamint a gyorsan változó nemzetközi gazdasági helyzet” - fogalmazott Balogh László.

Bár Budapesten és minden megyében csökkent 1000 hirdetésre jutó érdeklődés, jelentős eltérések láthatóak az országon belül. A legnépszerűbbek a fővárosi ingatlanok. A Budapesten kívüli piacot nézve pedig Budapest, ahol júniusban 1000 hirdetésre 1300 hirdetés érkezett. Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Csongrád-Csanád szintén kiemelkedik a mezőnyből ezer hirdetésre jutó 1160-1200 érdeklődéssel.