Aviva: mit tanácsolnak a mai nyugdíjasok a fiataloknak?
2011.10.05
Az Aviva felmérése szerint a mai nyugdíjasok azt tanácsolják a fiatalabb generációknak, hogy költsenek kevesebbet olyan drága eseményekre, mint például az esküvõ, és vállaljanak kevesebb gyermeket annak érdekében, hogy nyugdíjas éveikre nagyobb anyagi biztonságban lehessenek.

A „nagy nap” kiadásainak megvágásán túl (60%) egyéb tanácsokkal is szolgáltak az Aviva felmérésében résztvevõ brit nyugdíjasok a mai fiatalok számára: 57 százalékuk javasolta, hogy minden egyes fillérért érdemes alaposan körülnézni vásárláskor, 52% szerint nem szabad drága, márkás ruhákat vásárolni, 48% szerint nem szabad hitelt felvenni, 45% pedig azt tanácsolja, hogy költsünk kevesebbet autókra.

A régi mondás ellenére, miszerint nem szabad túl sokat aggódni az életben, mindössze tízbõl egy nyugdíjas tanácsolta ezt a fiatalabbak számára, ha pénzügyekrõl van szó.

A megkérdezett brit nyugdíjasok nem véletlenül nevezték meg elsõ helyen az esküvõi költségek lefaragását, miután Nagy-Britanniában egy esküvõ átlagosan 18500 fontba (6,4 millió forint) kerül, melynek ha csak a felét sikerül félretenniük a pároknak, melyet nyugdíjalapjukba fizetnek be, már egy tekintélyes összeggel hozzájárulnak jövõbeli pénzügyi biztonságuk megteremtéséhez.

A fiatalok másik, jelentõs összegeket felemésztõ kiadási tétele közé tartozik az öltözködés, hiszen a designerek által tervezett ruhák gyakran kétszer annyiba kerülnek, mint a sima konfekció ruhák.

Az ingatlanfedezet nélküli hitelek után fizetett kamatok a brit háztartások körében átlagosan évi 2476 fontot tesznek ki, míg az autókra évi átlag 5869 fontot fizetnek. A nyugdíjasok épp ezért azt tanácsolják a mai fiatalok számára, hogy ezen költségeket igyekezzenek minimálisra csökkenteni, és az így megtakarított összeget inkább nyugdíjas éveikre tegyék félre.

A fenti tanácsoknak, ha csak töredékét sikerül betartani, már nagy különbséget eredményezhet nyugdíjas kori bevételek szintjében. Az Aviva számításai szerint, ha például egy mai 30 éves havi 150 fontot megspórol a ruházkodáson, az autóval kapcsolatos kiadásokon, és a bevásárláson, és az összeget nyugdíjcélú megtakarításra fordítja, 65 éves korától havi 450 fonttal járulhat hozzá nyugdíjához.