Aviva kutatás: a nyugdíjasok legyûrnék a fiatal munkaerõt
2012.01.11
Az Aviva legújabb kutatásából kiderül, hogy a mostani nyugdíjas generáció munkára éhes, és kész nyugdíjba vonulás után tovább dolgozni.

Az Aviva által megkérdezett közel 1400, 55 év feletti brit személy 86%-a véli úgy, hogy néhány fiatalnál akár jobban is el tudná látni munkafeladatát. 67%-uk szerint a mai fiatalok túl sokat panaszkodnak a munka és magánélet közötti egyensúlyra, 83%-uk pedig sokkal gyakorlatiasabbnak véli magát a fiatalabb generációnál.

Sokáig az a kép élt az emberek fejében, hogy nyugdíjba vonulás után jön el az ideje az egész napos pihenéseknek, hosszú nyaralásoknak, vagy az új hobbi megtalálásának. Sajnos azonban a nyugdíjasok elõtt nehéz idõk állnak, hiszen a többség nem rendelkezik elegendõ megtakarítással, sõt akár még adósság is nyomhatja vállukat. Ez is magyarázatul szolgál arra, miért szeretne az 55 év felettiek többsége legalább részmunkaidõben dolgozni visszavonulása után is, nem csak azért, hogy lekössék magukat, hanem mert egyszerûen nem engedhetik meg maguknak, hogy abbahagyják a munkát.

Kötés helyett netwörkölés

Az Aviva kutatása szerint az 55 év feletti generáció körében jelentõs ugrás figyelhetõ meg azok számában, akik vissza szeretnének térni a munka világába, amely komoly versenyt generálhat a munkaerõpiacon.

A kutatás további fontos megállapításai a következõk:

  • A megkérdezettek 72%-a úgy véli, versenyre tudna kelni a frissen végzettekkel a munkaerõpiacon
  • A nyugdíjasok 80%-a jobban bízik munkaerejében, mint fiatalabb korában
  • 63% mondta, hogy élvezné, ha lehetõsége lenne leváltani egy fiatalabb munkavállalót
  • 53%-uk mondta, hogy több idõt szentelne karrierjének, mint fiatalabb társaik, elsõsorban azért, mert nem kell már a gyermekek gondozásával törõdnie

Az Aviva egyik igazgatója, Clive Bolton a felmérés kapcsán elmondta: „A nyugdíjas évekkel kapcsolatos felfogás folyamatosan változik. Ahogy az egyének egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek, egyre többen már csak arról álmodoznak, hogy nyugdíjas korukra is gazdaságilag aktívak tudnak maradni és fenn tudják tartani addigi életszínvonalukat.”