MNB: megjelent a Hitelintézeti Szemle márciusi száma
2016.03.25
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tudományos folyóiratának márciusi száma hat tanulmányt tartalmaz, melyek idõszerû pénzügyi kérdésekkel foglalkoznak, így például a szuverén hitelminõsítés módszertanával, illetve a piaci kockázat számszerûsítésének változásával - írja az MTI.

A Hitelintézeti Szemle márciusi számában Bugár Gyöngyi és Ratting Anita tanulmánya áttekinti a 2007-es válság hatására a Bázel III szabályozásban tervezett változtatásokat a kereskedési könyvben szereplõ pozíciók kockázatának mérésében. 

Csiszárik-Kocsir Ágnes dolgozata A nemzetközi és az európai projektfinanszírozási piac átalakulása a válság hatására címet viseli. A munka a projektfinanszírozás helyzetét mutatja be 2005 és 2014 között a vezetõ szervezõk által mozgósított hitelösszegek, valamint a kötvénykibocsátásban közremûködõ szervezetek által jegyzett projektkötvény összegek alapján, különös tekintettel Európára. 

Kucséber László Zoltán tanulmányában A hazai felvásárlás elõtt és után: fókuszban a forgótõke-menedzselés címmel a szerzõ azt kutatja, hogyan befolyásolták a felvásárlások a forgótõke-gazdálkodás hatékonyságát, összekapcsolódtak-e a dinamikus tendenciák a forgótõke-gazdálkodás hatékonyságának a javulásával. 

Ligeti Imre és Szõrfi Zsolt dolgozata a szuverén hitelminõsítés módszertani kérdéseit feszegeti és azt járja körül, hogy rekonstruálhatók-e a szuverén hitelminõsítõi lépések. 

Varga Bence tanulmányában a Pénzintézeti Központ 1916. évi megalakulásának centenáriuma alkalmából a Pénzintézeti Központ, mint az elsõ, integrált felügyeleti "csúcsszerv" létrejötte történeti hátterének és kialakulása útjának bemutatására tesz kísérletet a XIX. század második felétõl kezdõdõen. 

A márciusi szám utolsó tanulmányában a Volatilitási tõkepuffert mint a szolvencia II-es tõkekövetelmények megsértésének kivédésére szolgáló eszközt mutatja be a szerzõ. Zubor Zoltán rámutat, hogy a szolvencia II-es szabályozás úgy ír elõ folyamatos tõkemegfelelést, hogy a biztosítók csak évente határozzák meg megbízható módon a tõkemegfelelésüket.