Többéves mélyponton a növekedés üteme
2016.04.04
Márciusban 2,2 százalékos gazdasági növekedésrõl tanúskodik a Világgazdaság konjunktúraindexe, ez több mint két és fél éve nem látott alacsony ütemet jelent. Havi alapon visszaesett a gyorsulási irányadó - írja a VG.hu.

Utoljára 2013 közepén nõtt olyan lassan a magyar gazdaság, mint idén márciusban a Világgazdaság konjunktúraindexe szerint. A gyorsulási irányadó (GYIA) 2,2 százalékos növekedést mutatott az elõzõ év azonos idõszakáéhoz képest, ez jelentõs fékezés az év elsõ hónapjaiban látott 2,7 százalék körüli ütemhez viszonyítva. Februárhoz képest 0,26 százalékkal visszaesett a GYIA, ami különösen aggasztó annak fényében, hogy havi alapú csökkenésre utoljára 2012-ben, a W alakú recesszióból (vagyis a világgazdasági válságot követõ második visszaesésbõl) való kilábalás közepette volt példa.

A magyar gazdaság bõvülése 2014 közepe óta – kisebb hullámzásokkal tarkítva ugyan, de – mérséklõdik: másfél éve még 4 százalékkal növekedett a GYIA éves alapon, tavaly viszont több olyan hónapot is láthattunk, amikor a 3 százalékot sem érte el a növekedés.