Jelentõs növekedés a lízingpiacon
2018.02.15
Jelentõs növekedést ért el a hazai lízingpiac tavaly: a finanszírozott összeg 18 százalékkal, 613 milliárd forintra nõtt. Kilencéves rekord született 2017-ben a magyarországi lízingpiacon: a finanszírozott összeg 613 milliárd forintra emelkedett – jelentette be Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség fõtitkára.

A növekedés minden területen megmutatkozott, vagy tartani tudta a 2016-os teljesítményszintet, vagy növelni is tudta azt. A teljes lízingportfólió 2017 végére 1368 milliárd forintra emelkedett.

A különbözõ lízingpiaci szegmensek közül a jármûfinanszírozás jelentette az egyik húzó ágazatot, a személygépjármûveknél és a kishaszon-jármûveknél 27 százalékkal, 184 milliárd forintra emelkedett a finanszírozott összeg. 

Jól teljesített a flottapiac is, ahol az új kihelyezések összege 23 százalékkal, 87 milliárd forintra emelkedett. Ami az eszközfinanszírozást illeti, a nehézgépjármûvek és gépek finanszírozását magában foglaló eszközöknél 12 százalékkal, 337 milliárd forint fölé nõtt a finanszírozott összeg, míg a termelõeszközként nyilvántartott gépek esetében a 2016-osnál 39 százalékkal többet, 66 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Lízingszövetség elõrejelzése szerint 2018-ban folytatódhat a növekedés a lízingpiacon, amelyben szerepe lehet annak, hogy a vállalkozások – ezen belül a kkv-k – bátrabban veszik igénybe a lízingkonstrukciókat, de segíthetik a bõvülést az uniós projektek, illetve – ezeknek is köszönhetõen – a beruházások élénkülése.