Az IAIS is a pénzügyi stabilitásra fókuszál
2011.10.06
A Biztosításfelügyeletek Nemzetközi Szövetsége (IAIS) jelentõs szerepet játszik a pénzügyi stabilitás elõmozdításában, és a gazdaság és pénzügyi piacok változásaira reagálva folyamatosan fejlõdik – írja az IAIS legfrissebb éves jelentésében.

A szövetség október elsején, éves rendes közgyûlésén, Szöulban hagyta jóvá 2010/11-es évre vonatkozó éves jelentését.

Peter Barumüller, az IAIS végrehajtó bizottságának elnöke a jelentéshez hozzátette: „A tavalyi év a Szövetség számára növekedést és fejlõdést hozott, elsõsorban a megnövekedett külsõ igények, és a pénzügyi stabilitási kérdésekkel kapcsolatos elvárások miatt, melyek belsõ és strukturális változásokra késztették az IAIS-t, hogy megfeleljen a jelenlegi kihívásoknak.”

Az éves jelentés ismerteti az IAIS pénzügyi stabilitással kapcsolatos munkáit, beleértve a rendszerszinten fontos biztosítók (G-SII) azonosításának módszertani fejlesztéseit és a rendszerszintû aggályok kezelésének lehetséges felügyeleti intézkedéseit.

A kiadvány leírja a ComFrame-re keresztelt projekt eddigi eredményeit, melynek célja, hogy egységes keretet biztosítson a nemzetközileg is aktív biztosítótársaságok felügyeleteinek. Ezen kívül bemutatja azokat a kezdeményezéseket, melyeket a biztosítási felügyelet hatékonyságának fokozására, és a konvergencia támogatására indított el a szövetség.

Az IAIS 2010-ben elfogadta a 2011-2015 évre vonatkozó új stratégiai tervet, melyben felülvizsgálta stratégiai prioritásait annak érdekében, hogy a szövetség továbbra is a nemzetközi pénzügyi standardok megalkotásának központi szereplõje maradhasson.

A terv elfogadását követõen a végrehajtó bizottság idén számos intézkedést hagyott jóvá a különbözõ bizottságok közötti koordináció javítása, a külsõ kapcsolatos fokozása, a hivatalos IAIS nyilatkozatok kibocsátásával kapcsolatos folyamatos erõsítése, és a szövetség teljesítményértékelésének elõsegítése érdekében.

Yoshihiro Kawai, az IAIS fõtitkára a közgyûlésen elmondta, hogy a szövetség mindig szem elõtt tartja, hogy a különféle szabványok és elõírások szilárd felügyeleti gyakorlat és implementáció nélkül csak korlátozott hatást tudnak elérni a valóságban.