Kelendõek az iszlám pénzügyi termékek
2012.01.05
Igen jelentõs érdeklõdést mutatnak az ománi fogyasztók az iszlám pénzügyi termékek iránt: sokan azonnal igénybe vennék a szolgáltatásokat, amint megjelennek a piacon – derül ki az Islamic Finance Advisory & Assurance Services tanulmányából.

Az iszlám pénzügyek iránti potenciális kereslettel foglalkozó felmérés Omán valamennyi pénzügyi ágazatát - beleértve a banki és biztosítási ágazatokat – górcsõ alá veszi. A legfontosabb megállapítások azt mutatják, hogy az ománi fogyasztók 85%-a érdeklõdik az iszlám pénzügyi termékek iránt, azon belül is 59% különösen érdeklõdik a lehetõségek iránt.

Az ománi fogyasztók 70%-a, amint lehetõvé nyílik számukra, 12 hónapon belül nyitna iszlám elõtakarékossági számlát, közülük minden második akár 3 hónapon belül. Iszlám hitelt 77%-uk venne fel a következõ egy-két évben.

A felmérés során az IFAAS által kidolgozott kvantitatív kérdõívet töltették ki független kutatók, véletlenszerû, utcai személyes interjúk formájában az egész Szultánság területén. Több mint 500 muszlim egyén töltötte ki a kérdõívet, akiket minõsítõ kérdések segítségével szûrtek ki, számos demográfiai tényezõ alapján.

Az iszlám pénzügyek Omán területén történõ bevezetését a kormány a múlt év elején hagyta jóvá, amely várhatóan teljesen átalakítja az ország pénzügyi szerkezetét a következõ évtizedben. 

Az iszlám elõírásait betartó biztosítási szolgáltatásról, a takafulról bõvebben itt olvashat: Vallásilag tiszta biztosítók: egyre nõ a piacuk