Könyvelõket, adótanácsadókat minõsítõ rendszert vezetett be az adótanácsadók egyesülete
2016.04.27
A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete XIX. Országos Adójogi konferenciáján adott át elsõ ízben tagjainak minõsítõ védjegyet és oklevelet, mellyel segít a megbízható könyvelõt, adótanácsadót keresõ vállalkozásoknak - írja az Adozona.hu.

A cégek az egyesület honlapjáról választhatják ki a legmegfelelõbb szolgáltatót hely, szakmai tapasztalatok és ezután már minõsítés alapján is. „Remélem, hogy a jövõben ezek a védjegyek egyfajta iránytûként fognak szolgálni a vállalatok számára a partnereik kiválasztásában”– mondta el Zara László, az adótanácsadók egyesületének elnöke.

A szervezet úgy alakította ki a minõsítési feltételeket, hogy azok valóban garanciát jelentsenek viselõjük magas szintû szakmai munkájára, ugyanakkor teljesíthetõek, legyenek. A két fokozatú minõsítéssel szeretnének könnyen értelmezhetõ visszajelzést adni arról, hogy ki mennyit tesz szakmai fejlõdéséért, és további erõfeszítésekre ösztönözni a tagokat. „A minõsítési rendszer kialakításával szeretnénk helyzetbe hozni a valóban minõségi szolgáltatást nyújtó tagjainkat. Biztosak vagyunk benne, hogy a naprakész, összevethetõ adatokat tartalmazó adatbázis segíti a számviteli szakma, a vállalkozások és hatóságok közötti bizalom megerõsödését, a szakma tisztulását” – emelte ki Zara László.

Azonban a célt csak a vállalkozásokkal közösen érhetjük el. Az egyesület szeretné, ha a számviteli szakemberek és adótanácsadók kiválasztásakor döntési szempont lenne a felkészültség és a szakmai igényesség.

Az alapfokozat az „elismert tag” elnevezést kapta. Elismert tagok lehetnek, akik legalább 2 éve tagjai az egyesületnek, legalább 6 továbbképzést célzó rendezvényen részt vesznek két év alatt, és tevékenységüket a külvilág számára is bemutatják adatlapjuk teljes körû kitöltésével.

A második szint a „kiváló tag” fokozat. Elnyeréséhez teljesíteni kell az összes korábbi feltételt, és bizonyságát kell adni a hivatás iránti maximálisan elkötelezettségnek. Ez lemérhetõ a hosszabb – legalább 5 éves – tagságon, a szakmai levelezõ fórumban megfigyelhetõ aktivitáson, rendszeres szakmai szerepléseken, publikációkon. Fontos szempont az is, hogy a kiváló tagnak ne legyen olyan szakmai hibája, ami miatt a felelõsségbiztosítást igénybe kellett volna venni.

A feltételrendszer pontos szövege elérhetõ az egyesület honlapján. Az elért fokozatot a tagok a rendelkezésére bocsátott oklevelek tanúsítják, a védjegyeket az arra jogosultak közzétehetik marketing anyagaikon.

A konferencián foglalkoztak a szakmát érintõ jogszabály-módosításokkal, különösképpen az Adózás rendjérõl szóló törvénnyel kapcsolatos várakozásokkal is. Bár a tervezett módosítás szövege még nem ismert, az egyesület korábban számos javaslatot tett erre vonatkozóan. A szervezet reméli, hogy a jogalkotók kihasználják a jogszabály teljes újragondolásának alkalmát arra, hogy megkönnyítsék a vállalkozók és számviteli szakemberek mindennapjait, és megfogadják javaslataikat.