Maradunk a bóvliban az MNB-alapítványok miatt?
2016.04.28
Nem lehet tudni, befolyásolja-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai körüli botrány a brit Fitch Ratingset május 20-án azon döntésében, hogy felminõsíti-e Magyarországot – mondta Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágvezetõje a tegnapi sajtótájékoztatón. Korábban még arra számított, hogy a három vezetõ hitelminõsítõ közül elsõként a Fitch teszi a bóvliból a befektetésre már ajánlott kategóriába Magyarországot, mondván, a briteket vezérlik a legkevésbé politikai szempontok, számukra a makrogazdasági mutatók a döntõk - írja a VG.hu. Márpedig Szántó szerint a költségvetési fegyelem tartós maradhat, a hiány 2017-ben és – a választások ellenére – 2018-ban is 3 százalék alatt maradhat, az államadósság pedig, ha lassan is, de csökkenhet.

Ám egy olyan botrányt, mint amilyet az kavart, hogy az MNB az alapítványain keresztül baráti, rokoni cégeknek nyújtott támogatásokat, valamint vett állampapírt, a Fitch sem hagyhat figyelmen kívül. Mindenesetre az Equilornál abban bíznak, hogy e kérdések a május 20-i döntésig megnyugtatóan tisztázódnak, és nem okoznak politikai felfordulást, ezáltal nem veszélyeztetik a felminõsítést.
A brókercég úgy ítéli meg, hogy az MNB monetáris tanácsa folytathatja a tegnap 1,05 százalékra vágott jegybanki alapkamat csökkentését, a ráta így 2016 végén 0,75 százalék lehet. Sõt akár még ennél is lejjebb mehet, ha ezt a makrogazdasági feltételek megalapozzák. A monetáris lazítást támogathatják a magyar gazdaság kedvezõ mutatói, köztük az alacsony infláció – ami az Equilor szerint az idén 0,6, jövõre 2,2 százalék lehet –, valamint a beáramló uniós pénzek és a folyó fizetési mérleg többlete.

Utóbbiak a forint erõsödéséhez is vezethetnének, ám Szántó inkább gyengülést vár. Ez ugyanis egyrészt támogathatja a magyar gazdaság növekedését, mivel annak húzóereje a lakossági fogyasztás mellett az export bõvülése lehet. Másrészt az MNB is inkább a gyengébb forintban érdekelt, mivel ennek révén nõhet az eredménye. Mindezeket figyelembe véve az Equilor a tegnap 313 forintot közelítõ euró­árfolyamot ez év végére 318-ra várja, 2017-re pedig 325 forint lehet az uniós pénz egysége. Éppúgy, mint a dolláré, amely drasztikusan erõsödhet a brókercég várakozásai szerint.