Drónokat is bevetnek a nyomozáshoz Albertában
2016.05.11
A május elseje óta pusztító erdõtûz eddig több mint 2400 otthont pusztított el a kanadai Albertában, és mintegy 88 ezer embert kellett a mai napig kitelepíteni. A tûzvész kiváltó okainak felderítésében az Elevated Robotic Services speciális drónjai is részt vesznek majd.

Az elsõsorban bányászatban, illetve az építõiparban szolgáltató vállalatnak Alberta kormányzatával és a Hub International biztosításközvetítõvel is élõ szerzõdése van, aminek következtében specializált drónok is bevetésre kerülnek annak érdekében, hogy a szakemberek átfogó képet kaphassanak a tûz kiindulópontját, és lehetséges okait illetõen.

Az egyes drónokat különféle kamerákkal szerelik fel, a hagyományos optikai rendszerek mellett infra és ultraviola tartományban rögzítõ készülékekkel azonosítják be a legforróbb pontokat, majd számos különféle faktort (szélerõsség, szélirány, eltelt idõ, stb.) figyelembe véve egy úgynevezett „tûztérképet” készítenek. „Kicsit olyan, mint a Google Maps, csak százszor jobb” – nyilatkozta Mat Matthews a cég edmontoni irodájának ügyvezetõje. Jelenleg a tûz mintegy 156 000 hektáros területen pusztít, a drónok segítségével pedig egy hozzávetõlegesen 9 méter sugarú kört tudnak majd kijelölni a szakértõk, mint kiindulási pontot. Ezt követõen helyszíni nyomozással próbálják majd kideríteni, mi okozhatta a tüzet, kontroll alól kikerülõ tábortûz, esetleg villámcsapás.

Összehasonlításképpen, az ilyen esetekben hagyományosnak mondható, helikopterek segítségével történõ vizsgálattal körülbelül 2000 négyzetméterre tudnák leszûkíteni a kiindulási pontot. Sõt a rotorok által keltett szél is kompromittálhatja a lehetséges helyszínt, azaz a pilótának minimum 300 méterrel a földfelszín felett lebegve kell felvételeket készítenie, míg a drónok esetébe 30-31 méter ez a limit. Ugyanakkor a drónok sem tökéletesek, akkumulátoraik egyelõre 45 perces üzemidõt tesznek lehetõvé, azaz egy ekkora tûznél többször is feltöltésre szorulnak.