Rekord mértékû a nyugdíjalapok alulfinanszírozottsága
2011.10.07
Az USA legnagyobb tõzsdén jegyzett cégei által birtokolt vállalati nyugdíjalapok finanszírozottsága az idei mélypontra süllyedt szeptemberben – derül ki a Milliman tegnap megjelent elemzésébõl.

Az USA 100 legnagyobb munkáltatója által kínált, járadékkal meghatározott (azaz DB, defined benefit) nyugdíjalapok eszközeinek jövõbeli kötelezettségekhez mért aránya (funding ratio) átlagosan 72,8%-on állt szeptember végén, szemben az augusztus végén mért 79,3%-kal, illetve az év végi 84,1%-kal – állítja az amerikai tanácsadó és biztosításmatematikai cég.

„Historikus adatokat tekintve a szeptember mindig is rossz hónapnak számított a nyugdíjalapokra nézve, de most közel állunk a legrosszabb finanszírozottsági szinthez, mióta ezzel kapcsolatban felméréseket készítünk” – állítja John Ehrhardt, a tanulmány társszerzõje.

Az alapok eszközei és jövõbeli fizetési kötelezettségei közötti különbség szeptemberben 124,5 milliárd dollárra hízott, amely a legnagyobb zuhanást jelenti a finanszírozottsági szintben az elmúlt 11 évet tekintve.

A nyugdíjalapok eszközeinek piaci értéke 1175 milliárd dollárra csökkent, az augusztusi 1206 milliárd dollárról. A befektetési veszteségek, valamint a vállalati kötvény árfolyamok csökkenése miatt az alapok kötelezettségei ezzel szemben 1521 milliárd dollárról, 1614 milliárd dollárra híztak.

A vállalati nyugdíjalapok hiánya Európában is tartósnak bizonyul: 2011-ben az alapok eszközeinek jövõbeli kötelezettségekhez mért aránya (funding ratio) ugyanazon a szinten, átlag 72%-on áll, mint 2010 végén, miután tavaly augusztusban egyszer a 63%-os szintet is elérte a mutató. A legmagasabb, közel 95%-os szintre utoljára 2008 szeptemberében kúszott fel a mutató.