Drasztikus lépés a biztosítóktól: így óvnák a nyugdíjpénzeket
2016.05.17
Nemcsak a kisbefektetõk kezdik elveszteni hitüket a hedge fundokban, hanem a nagy intézményi befektetõk is. A nyugdíjpénzeket kezelõ nyugdíjalapok és egyes biztosítók is jelentõs veszteségeket szenvedtek a hedge fundok rossz teljesítménye miatt, sokan drasztikus lépésre szánták el magukat - írja Portfolio.hu a The New York Times-ra hivatkozva.

Az elsõ negyedéves gyorsjelentésekbõl látszik, hogy a hedge fundok rossz teljesítménye nagy veszteségeket okozott azoknál az intézményi befektetõknél is, akik többek között ilyen befektetéseket is tartanak a portfóliójukban. Az AIG biztosítótársaság közlése szerint felére szorítja vissza hedge fund kitettségét, ami 5,5 milliárd dolláros hedge fund portfólió leépítését jelenti 2017 végéig a tavaly év végi 11 milliárd dollárról. Hasonló útra lép egy másik biztosító, a MetLife is, amely kétharmadával csökkentené a fedezeti alapokba tett pénzét, összesen 600 millió dollárra a korábbi 1,8 milliárdról.

A biztosítók eredményszámaiban látható negatív hatás a nyugdíjalapoknál és más befektetési alapoknál is kezdi felütni fejét. Múlt hónapban New York legnagyobb nyugdíjalapja úgy döntött, hogy befektetéseibõl teljesen kizárja a hedge fundokat, de voltak más nyugdíjalapok is, amelyek drasztikusan csökkentették a fedezeti alapokat a portfólióban.

Jó hír persze, hogy a teljes befektetési állománynak csak egy kisebb részét teszik ki a hedge fundok, az AIG-nál például a 11 milliárdos portfólió a teljes vagyon 3%-át jelenti, a MetLife-nál ez a szám még a 0,5%-ot sem éri el.