Lenullázhatja a munkáltatói befizetéseket a cafeteria-reform
2016.06.03
Habár a nyugdíjpénztári tagok többsége már jelenleg is önerõbõl finanszírozza megtakarításait, a megmaradó munkáltatói befizetések extrém esetben nullára is csökkenhetnek - hangzott el az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár és az OTP Alapkezelõ közös sajtótájékoztatóján.

Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezetõ igazgatója elmondta, hogy bár a rugalmasabb pénztári jutalékkorlátot eredményezõ törvénymódosítás ezt indokolhatná, a pénztár nem tervezi drágítani a konstrukciókat, illetve nem alakítja át a nyugdíjpénztári megtakarításokat a biztosításokhoz hasonló push-termékekké, ehelyett inkább az online értékesítés felé fognak fordulni.

A másik jelentõs hatású, a cafeteria-rendszert átalakító törvénymódosítás azonban valószínûleg tovább fogja csökkenteni a munkáltatói befizetések arányát. Jelenleg a tagok 51 százaléka fizeti rendszeresen a pénztári megtakarítását, melynek 20 százaléka származik munkáltatóktól. A cafeteria-reform következtében azonban várhatóan nem lesz többé támogatott elem a nyugdíjpénztári befizetés, azaz szélsõséges esetben lenullázódhat ez a pillér.