Forradalmasíthatja a biztosítást a blokklánc technológia
2016.06.06
Ismét tett egy lépést a biztosítási szektor felé az egyelõre még csak formálódó blokklánc technológia. Egy nemrégiben megjelent, a technológia alkalmazási lehetõségeit elemzõ MIT Sloan Management Review cikkben az úgynevezett \"okosszerzõdések\" elõretörésének esélyét látják benne.

A szerzõ, Sam Ransbotham szerint a blokklánc rendszer egyfajta univerzális tárolója lehet az okosszerzõdéseknek. \"Legyen szó bármilyen szervezetrõl, a különféle szerzõdésekkel kapcsolatos monitorozási, ellenõrzési és végrehajtási folyamatok jelentõs mennyiségû idõt és energiát emésztenek fel. Idõben fizetett-e az ügyfél? Idõben teljesített-e a megbízott? Mindezek követése olyan mindkét félnél jelentkezõ költségekkel jár, melyeket valójában mindenki szívesebben megspórolna, de mégsem hagyhatja figyelmen kívül, hiszen védenie kell magát.\" - magyarázza a szerzõ.

Mint írja, az okosszerzõdések ezzel szemben teljesen automatizált, protokollokba ágyazott szerzõdések lennének, azaz gyakorlatilag a blokklánc technológia mûködési elve mentén valósulnának meg. A technológiának köszönhetõen a biztosítók például teljesen átlátható, reszponzvíz és megtámadhatatlan módon tudnák megvalósítani a követeléskezelésüket.

A cikk eredeti nyelven, teljes terjedelmében itt olvasható.