MNB: nem fenyegeti deflációs veszély Magyarországot
2016.06.10
Az átmenetileg 3 százalékos célszint alatti infláció ellenére sem fenyegeti deflációs veszély Magyarországot - mondta a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elõrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetõje csütörtökön az M1 aktuális csatornán (MTI).

Balatoni András szerint Magyarországon semmiképp nem alakulhat ki olyan komoly defláció, mint ami a '90-es években Japánt jellemezte, részben a bérdinamika miatt, másrészt pedig a magyar gazdasági növekedés az elmúlt idõszakban jelentõs volt és dinamikus is marad, ami stabilizálja az árszínvonalat. Emellett - a változékony tényezõket kiszûrõ - maginfláció továbbra is stabil, egy százalék felett van - jelezte a vezetõ.

Úgy vélte: az alacsony fogyasztói árindex rövid távon inkább pozitívan hathat Magyarországon, mivel a háztartások vásárlóereje nõ, ezáltal a fogyasztás is emelkedhet. A tartós árcsökkenés valóban nem kedvezõ állapot, a vállalatok bevétele visszaesne, ezáltal nem tudnának annyit költeni munkaerõre, ami lefelé menõ spirált eredményezhet a bérekben, ettõl azonban Magyarországon nem kell tartani - tette hozzá.

Hosszú távon viszont az alacsony pozitív infláció "olajozza a gazdaság mûködést", a vállalatoknak például lehetõséget ad egy negatív sokk kezelésére a reálbéreken keresztül - mondta.