FERMA: mi lesz a biztosítási díjakkal?
2011.10.10
A legtöbb biztosítás esetében stabilak maradnak a díjak a következõ hónapokban – hangzott el a brüsszeli Európai Kockázat Menedzsment Szövetség (FERMA) fórumán múlt héten.

Bár a jövõben jelentõs nyomás nehezedhet a biztosítókra, mely a díjak emelését indokolná, egyelõre valószínûleg csak korlátozott mértékû lesz a drágulás a veszteség sújtotta üzletágakban és területeken – hangzott el a biztosítókat, viszontbiztosítókat és brókereket tömörítõ panelbeszélgetésen Stockholmban, melyet kétévente rendeznek meg.

A chicagói székhelyû Aon Corporation elnök-vezérigazgatója, Greg Case szerint az árak stabilak. Néhány katasztrófa sújtotta területen, illetve a veszteséges üzletágak esetében elõfordulhat díjemelés, összességében azonban semlegesek maradnak a díjak – tette hozzá David Batchelor, a Marsh Inc. Európa Közel-Kelet és Afrika régióért felelõs vezérigazgatója.

Az alacsony kamatlábak korlátozzák a befektetési hozamokat, de a tavalyi év nagy veszteségeket okozó természeti katasztrófái is arra engedtek következtetni, hogy drágulás várható a biztosítási piacon, azonban eddig erre nem kerül sor – közölte Batchelor.

A viszontbiztosítási szerzõdések következõ, január elsejei megújítása hatással lehet a biztosítási díjakra a közeljövõben, valamint a jelenlegi globális gazdasági válság is hatással lehet a biztosítások bizonyos területeire, így például a pénzügyi vonalra –jegyezte meg a vezetõ.

Egyes területeken, különösen a feltörekvõ piacokon, mint például Kínában a díjak tovább csökkentek, közel 20 százalékkal – jegyezte meg a nemzetközi brókerhálózat, a Thompson Group londoni ügyvezetõ igazgatója, Rory MacLeay.

Miután a kamatok várhatóan néhány évig alacsonyak maradnak, a biztosítási díjaknak emelkedniük kell valamelyest – mondta a svéd If P&C Insurance Co. elnök-vezérigazgatója, Torbjörn Magnusson.

A Munich Re müncheni székhelyû vállalati biztosítási partnere, August Pröbstl szerint nem valószínû, hogy egyetlen tényezõ vezetne a biztosítási díjak emelkedéséhez. A jelenlegi körülmények között a biztosítóknak azonban jobban oda kell figyelniük, hogy milyen kockázatokat fedeznek.

Jelenleg a légitársaságok biztosítását, és a katasztrófáknak kitett területeken a vagyonbiztosítást érintheti valamilyen mértékû díjemelés – véli Lex Baugh, a londoni székhelyû Chartis Inc. európai tevékenységekért felelõs vezérigazgatója. A CEO nem aggódik azért, hogy a globális gazdaság lassulása, illetve az európai szuverén adósság válság jelentõs hatással lenne a biztosítók teljesítményére. Ugyanakkor elengedhetetlennek tartja, hogy a biztosítók és alkuszok is támogassák ügyfeleiket a nehéz gazdasági körülmények között.

Pröbstl hozzátette: a biztosítók eddig is aktívan kezelték mérlegüket, hogy a szuverén adósságoknak való kitettségüket csökkentsék.

Az ingatlan- és vagyonbiztosítási szektor kitettsége azonban nagyobb lehet, amennyiben több biztosítótársaság hasonló befektetési stratégiát követ. A társaságoknak magas besorolású kötvényeket kell választaniuk, melyeket jelenleg a nagy nemzetközi pénzügyi intézmények bocsátanak ki – véli Baugh.

Mi elsõsorban a válság ügyfeleinkre gyakorolt hatása miatt aggódunk – közölte Case – aki szerint nem kétséges, hogy a kockázatok és az összefonódások is egyre jelentõsebbek, ezért a kockázatkezelõkre egyre nagyobb teher nehezedik.

A FERMA következõ fórumára 2013-ben kerül sor, Maastricht-ban.