Mi lesz a viszontbiztosítási díjakkal?
2011.08.02
Az elmúlt években a változékony idõjárás okozta katasztrófakárok még nem érték el azt a nagyságrendet, hogy érdemben módosítottak volna a viszontbiztosítási díjakon – írja a Napi Gazdaság.

A közvélemény illetve a biztosítók vagy viszontbiztosítók legtöbbször más nagyságrendû eseményeket tartanak katasztrófának - mondta Györey Péter, az AEGON Magyarország viszontbiztosítási csoportjának vezetõje.

Kurtisz Krisztián, az UNIQA nem-élet biztosítási fõigazgatója szerint a viszontbiztosítók a tavalyi Európa-szerte általános, viharos idõjárás hatására sem módosították az idei évre vonatkozó díjaikat. A biztosítók még a jövõ évi viszontbiztosítási tárgyalások elõtt vannak, ezeket õsszel folytatják le, s bár nagy változásra nem számítanak, látni kell, hogy a viszontbiztosítási díjak hosszú távon általában követik a direkt károk alakulását - mondja Zolnayné dr. Jokkel Edit, a Magyar Posta Biztosító vagyonbiztosítási termékmenedzsment vezetõje. Magyarországi és közép-európai régió szinten is igaz, hogy a természeti károk gyakorisága évrõl-évre növekszik. Ha ez a tendencia néhány év távlatában - térben is idõben is - is folytatódik, az a viszontbiztosítási díjak emelkedését vonhatja maga után - véli Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletág vezetõje.

A tavalyi magyarországi árvíz- és viharkárok viszonylag kisebb mértékben érintették a viszontbiztosítási díjat - mondja Máhig Attila, a Goupama Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója. Jelentõsen befolyásolhatja ugyanakkor az USA-ban augusztus végétõl november elejéig tartó hurrikán szezon, amely, ha jelentõs károkat okoz, szintén díjnövelõ hatású lehet a nemzetközi piacon. A másik gondot az jelenti - hívja fel a figyelmet Csurgó Ottó, a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító vezérigazgatója -, hogy egyre nehezebb a katasztrófa viszontbiztosítási védelmek beszerzése: az elmúlt idõszakban szigorodó feltételrendszer és a viszontbiztosítók jóval restriktívebb hozzáállása is errõl tanúskodik.

Emellett ugyanakkor szinte mindegyik biztosító képviselõje arról beszél, hogy a hazai biztosítási piacon az épp most fellángoló díjverseny miatt - rövid távon bizonyosan - nem tudnák a biztosítási díjakban érvényesíteni a viszontbiztosítók díjainak emelését.