Nőtt a Generali működési eredménye az első félévben
2022.08.10

A Generali 2022 első félévében a működési eredmény folyamatos növekedéséről számolt be, amely 3,1 milliárd eurót (+4,8%) ért el, köszönhetően az életbiztosítási, a vagyon- és balesetbiztosítási és az egyéb üzletágak pozitív teljesítményének. A nettó eredmény stabil volt, az orosz értékvesztések nélkül. A tőkehelyzet továbbra is rendkívül szilárd maradt.

A bruttó díjbevétel 41,9 milliárd euróra nőtt (+2,4%), a vagyon- és balesetbiztosítási üzletág erős növekedésének köszönhetően (+8,5%), amelyet a nem gépjármű-szakág vezetett. Az életbiztosítási díjbevételek stabilak voltak (-0,5%), amit a kockázati és a unit-linked termékek növekedése támogatott, a megtakarítási termékek csökkenése pedig visszavetett, összhangban az életbiztosítási üzletág portfóliójának újrapozícionálásával.

Az összesített kárhányad 92,5% volt (+2,8 százalékpont). A nettó eredmény 1 402 millió euró volt (1 540 millió euró 2021-ben). Az oroszországi befektetések értékvesztése nélkül a nettó eredmény 1 541 millió euró lett volna.

Rendkívül szilárd tőkehelyzet jellemezte az év első felét, a szolvenciamutató 233%-ra emelkedett (227% 2021 azonos időszakában), figyelembe véve a 500 millió eurós részvény-visszavásárlást.

Az év végi kilátásokat tekintve a Csoport arra számít, hogy a globális biztosítási ágazatot a gazdasági lassulás, az infláció növekedése és az ukrajnai orosz inváziót követő eszkalációs kockázatok, valamint a koronavírus új változatainak terjedése miatti bizonytalanság fogja érinteni.

A változékony makrogazdasági forgatókönyv ellenére azonban a Csoport megerősíti elköteleződését a fenntartható növekedés folytatása, a nyereségprofil javítása és az innováció mellett, hogy a 2021-2024-es időszakban az egy részvényre jutó nyereség éves összetett növekedési rátája 6-8% között legyen.