3,74 milliárd eurónyi kárt okoztak az európai szélviharok a biztosítóknak
2022.08.26

A katasztrófabiztosítási adatokat összegző PERILS AG közel 4%-kal, 3,739 milliárd euróra emelte a 2022 februárjában lecsapó európai szélvihar-sorozatra vonatkozó biztosítási és viszontbiztosítási iparági kárbecslését.

Ez a szervezet által közzétett harmadik becslés a három nagy európai szélviharra vonatkozóan, amelyek egymáshoz közel csaptak le - a Ylenia, Zeynep és Antonia, ahogy a Berlini Szabadegyetem elnevezte őket, vagy Dudley, Eunice és Franklin, ahogy a brit meteorológiai szolgálat hívja őket.

Az első becslés a piaci veszteséget 3,289 milliárd euróra tette, a PERILS ezt májusban közel 10%-kal 3,61 milliárd euróra emelte, majd legutóbbi frissítésében további 4%-kal növelte.

Összességében közel 1,9 millió egyéni kárigényt nyújtottak be a szélvihar-sorozattal kapcsolatban. A 3,739 milliárd eurós becsült iparági kár a legnagyobb szélviharkár a 2007 januári Kyrill óta.

A PERILS megjegyzi, hogy a legtöbb kár Németországban, majd a Benelux államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban keletkezett. Kisebb károk voltak Ausztriában, Svájcban és Dániában is.

A PERILS frissítésében kifejti, hogy a viszontbiztosítási célú eseménydefiníciók Európában nem egységesek, és magukban foglalhatják a meteorológiai körülményeket, valamint a veszteségek összesítésének időszakát, amely jellemzően 72 órától 168 óráig terjed. Ennek eredményeképpen az adataggregátor ezt a három szélvihart egyetlen eseményként jelenti.

„A 2022 februárjában megfigyelt szélviharok csoportosulása nem szokatlan az európai extratrópusi ciklonok esetében. Az ebből eredő veszteségek külön-külön megnevezett viharokhoz való hozzárendelése azonban kihívást jelenthet a biztosítótársaságok számára" - közölte a cég.

Annak ellenére, hogy a PERILS becslése ismét emelkedett, továbbra is a várakozások alsó határa felé mozdul el, mivel a Fitch Ratings úgy vélte, hogy a három viharból származó ágazati veszteség elérheti az 5 milliárd eurót, míg az RMS szerint az Eunice önmagában akár 3,5 milliárd eurót is elérhet, a Dudley-val együtt pedig a 4,5 milliárd eurót is elérheti a veszteség.