Csökkenés a befektetési alapok piacán
2016.07.20
Júniusban 1,5%-os csökkenést láthattunk a befektetési alapok vagyonában. A fejlett világ tõzsdéi némileg korrigáltak, fejlõdõ világ tõzsdéi pedig kisebb emelkedést mutattak a múlt hónap során. A pesti börze indexe a kettõ közötti átlagot produkálta. A devizapiacon a forint mind euróhoz mind a dollárhoz képest gyengült - áll a BAMOSZ közleményében.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tõkeáramlások eredõje 84 milliárdos negatívumot mutat, az egyes kategóriákon belül pedig jelentõs tõkemozgások történtek. A befektetõk ebben a kamatkörnyezetben továbbra is szabadulnak a pénzpiaci alapoktól, ahonnan 63 milliárd forint áramlott ki, viszont keresik, az ingatlan és a származtatott alapokat. Ebbe a két kategóriába sorrendben 14 és 5,5 milliárd forintnyi tõke érkezett. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 85 milliárd forinttal, azaz 1,5 százalékkal csökkent júniusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.632 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

 

Néhány fontosabb tõkepiaci index teljesítménye:
RMAX0,10 %
MAX1,11 %
BUX- 0,74 %
BIX0,55 %
MSCI DM (USD)- 1,28 %
MSCI EM (USD)3,30 %

 

Az euró/forint, illetve a dollár/forint árfolyam változása
EUR/HUF0,62 %
USD/HUF0,74 %

A pénzpiaci alapok vagyona 5,9%-kal csökkent köszönhetõen elsõsorban a hazai likviditási alapoknak. A tõkekivonás csak ebben az alkategóriában megközelítette a 48,5 milliárd forintot. Gyakorlatilag csak az euró övezeti likviditási alapokba érkezett friss tõke, megközelítve a 4 milliárd forintot. A kategória egészét tekintve a tõkekiáramlás 62,8 milliárd forint lett.

A kötvényalapokból 9,1 milliárdnyi tõkét vontak ki a befektetõk. A rövid futamidejû kötvénybõl 11,5; a hosszú futamidejû kötvényalapokból 11, milliárdnyi tõke távozott. Ezzel szemben a szabad futamidejû kötvényekbe 3,5 milliárd forint tõke áramlott. A kötvényalapok összvagyona a hozamok és a tõkeáramlások eredõjeként 0,1 százalékkal lett kevesebb.

A vegyes alapokból 11,2 milliárd forintnyi tõke áramlott ki az elmúlt hónapban. A hozamok sem hoztak ezúttal eredményt, így a vagyon ebben a hónapban 1,6%-kal csökkent.

A részvényalapokból 8,8 milliárdnyi tõke távozott, a hozamoknak azonban ezen javítani nem tudtak. Összességében a részvényalapok vagyona 4,5%-kal lett kevesebb, mint az elmúlt hónapban.

A tõkevédett alapokból 5,2 milliárdnyi tõke távozott, viszont a hozamok itt kedvezõen alakultak, így a vagyonváltozás az átlagosnál jobb lett, a mínusz 1%.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban a befektetõk 6,2 milliárdnyi tõkét vontak ki. A hozamok nem alakultak kedvezõen, így a kategória vagyonváltozása mínusz 1,1 százalék lett.

A származtatott alapokba 5,5 milliárd forint friss tõke érkezett, a kategória vagyona összességében 3,3%-kal változott pozitív irányba.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tõkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 14 milliárd, ami a legmagasabb érték a hónapban. A hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása elérte a plusz 2,5%-ot.

Az árupiaci alapoknál a kategória méretéhez képest is jelentéktelen, mindössze 71 millió forintos tõkebeáramlás volt. A hozamok azonban igen kedvezõen alakultak, aminek köszönhetõen a kategória vagyona 6%-kal növekedett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tõkekiáramlás volt tapasztalható. A hozamok pozitívan alakultak, így a nettó eszközérték stagnált.