Információk a növénybiztosítások kárügyintézéséhez
2016.07.22
Az elmúlt idõszak rendkívüli idõjárása miatt megnövekedett a jég, vihar, felhõszakadás káresetek száma. Az ehhez kapcsolódó biztosítási ügyintézésben, kárbejelentésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei az alábbi információkkal kívánják a gazdákat segíteni - írja az agrotrend.hu.

Kárbejelentés

A biztosítók felé a kárbejelentést szerzõdésszerûen a kár napjától számított 48 órán belül kell megtenni, azaz törekedni kell az észleléshez képest gyors bejelentésre. A kárbejelentéseket a biztosítók honlapjain keresztül, vagy azok ügyfélszolgálati telefonszámain tehetik meg a gazdálkodók. A mezõgazdasági biztosítások a vállalati biztosítások közé tartoznak, azaz alapvetõen a biztosítók portáljainak azon részén célszerû keresni õket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara biztosítási szolgáltatását és kárbejelentõ felületét is igénybe tudja venni a gazdálkodó, amikor az állami kárenyhítési rendszerbe MKR (Komplex Mezõgazdasági Kockázatkezelési Rendszer) teszi meg a bejelentést falugazdásznál.

A kárbejelentéshez szükséges alapadatok: kötvényszám, biztosított neve, kapcsolattartó elérhetõsége; káresemény idõpontja, leírása (például: a vihar a napraforgó levélzetét, szárát, a tányérokat letörte); a károsodott növénykultúra megnevezése, a károsodott terület mértéke, település, a parcella blokkazonosítója. Felhívjuk a figyelmet, hogy célszerû a gazdálkodónak ellenõriznie a bejelentés elõtt, hogy az aktuális biztosítási díjat befizette-e a biztosító számlájára, mert ezt vizsgálják meg elsõk között, már az elõszemle megkezdése elõtt. Fontos tudnivaló, hogy a növénybiztosításoknál kárnemenként a kockázatviselés kezdete és vége szabályozott, azaz pontosan rögzített a feltételben minden kockázatnál, hogy meddig tart az adott növénykultúrában a kockázatviselés. Amennyiben a feltételtõl eltérõ idõpontban történik a károsodás, már nem áll meg az úgynevezett. káralap. Ez most leginkább a betakarítás alatt álló búzát, repcét, dinnyét, szántóföldi zöldségeket, õszi- és kajszibarackot, korai szilvákat érintheti.

A díjtámogatott biztosítási szerzõdésekre a VP3-17.1.1-16 számú mezõgazdasági biztosítás díjához nyújtott pályázati kiírás szerint egyedi szabályokat kell alkalmazniuk a biztosítóknak. Eszerint:

A biztosítási szerzõdés szerint a biztosító csak abban az esetben fizet kártérítést – figyelemmel az Mkk. tv. 14. § (4) bekezdésében foglaltakra –, ha a biztosítási eseményt kiváltó

a) tûz esetén a tûzeset bekövetkezésének a tényét a tûzeset helye szerint illetékes hatóság igazolja,

b) Mkk. tv. szerinti jégesõ bekövetkezését a biztosító szakértõje a káraktában a 7. j) pont szerinti módon igazolja, amely igazolást ellenkezõ bizonyítás erejéig elfogadottnak kell tekinteni,

c) egyéb biztosítási esemény vonatkozásában a kedvezõtlen idõjárási jelenség bekövetkeztét az Országos Meteorológiai Szolgálat a rendelkezésére álló adatok alapján vagy külön eljárásban igazolja, indokolt esetben az Országos Vízügyi Fõigazgatóság, valamint az illetékes megyei kormányhivatal bevonásával

Azaz jégesõ esetében a biztosító kárszakértõjének szemlejegyzõkönyvében a vihar és felhõszakadás esetében a www.agro.met.hu oldal mérési adatai szerint szükséges eljárnia, ellenkezõ bizonyításig.

Két lépcsõs kárrendezési folyamat

A kárrendezési folyamat során a biztosító kárrendezõ kollégája idõpontot egyeztet a gazdálkodóval, és közösen szemlézik a területet. Ilyenkor még csak az úgynevezett elõszemle jegyzõkönyvet készítik el, ami az alap adatokat tartalmazza. Amennyiben ezen adatok alapján a kár ténye megállapítható, ismételt szemlére kerül sor, amikor a pontos hozamcsökkenést, azaz a kárértéket is állapítják meg. A gazdálkodó vitathatja már az elõszemle jegyzõkönyv tartalmát, és késõbb a kármegállapításról szóló dokumentumot is, ezt azonban neki kell kezdeményeznie, és az álláspontját bizonyítania.

Díjtámogatott biztosítások támogatási eljárása


A díjtámogatott biztosítások száma jelentõsen emelkedett 2016-ban. A gazdálkodónak nem kell a díjtámogatás lehívása miatt az Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) egyeztetnie, ezt megteszik a biztosítók és az MVH egymás között. Ez a folyamat szeptember végéig tart. A gazdálkodót errõl az adategyeztetésrõl külön nem értesítik, ha eltérés van az eredeti szerzõdés és az MVH által közölt hasznosítási kód szerinti összes terület (ha) méretében vagy egyéb adatban, új módosított kötvényt és számlalevelet kap a gazdálkodó.