Csökkent a szakképzetlenek munkaerõpiac iránti bizalma
2016.08.02
Az alacsony végzettségûek, a mezõgazdaságban dolgozók, valamint a pályakezdõk és a nyugdíjazásuk elõtt állók körében csökkent a munkavállalói bizalom az elmúlt negyedévben – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös munkaerõpiaci felmérésébõl. Az adatok alapján továbbra is a magasabb végzettségûek a legbizakodóbbak.

Az 2016-os év azonos idõszakához képest 2 ponttal, februárhoz képest pedig 4 ponttal csökkent és ezzel 60 pontos értéket vett fel 2016 második negyedévében a BNP Paribas Cardif Munkaerõpiaci Stabilitási Indexe.

A mérõszám azt vizsgálja, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetõséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne, továbbá megmutatja azt is, hogy a munkavállalók saját megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetõséget.

Iskolai végzettséget tekintve továbbra is a magasabb végzettségûek vannak elõl: a diplomások 71 ponttal vezetik a mezõnyt, utánuk 63 ponttal következnek a legalább érettségivel rendelkezõ munkavállalók. A szakmunkások 59 pontos értéke már három ponttal elmarad az átlagostól, a legfeljebb 8 osztály végzettséggel rendelkezõk pedig 40 ponttal zárják a sort.

Korcsoport alapján a 18-29 és az 50-59 év közöttiek körében éves szinten ugyan nem tapasztalható jelentõs változás, de a februári adatokhoz képest már 7, illetve 6 pontos csökkenés volt megfigyelhetõ, így mindkét csoportnál 58 pontot mértek az elemzõk. A 2016 eleji idõszakhoz képest a 60 év felettiek körében is érzékelhetõ változás ment végbe: a 9 pontos csökkenés következtében bizalmuk már 10 ponttal marad el az átlagostól.

„Általánosságban elmondható, hogy a magyar munkavállalók állásuk iránti bizalma az elmúlt idõszakban enyhén csökkent. Emellett a hosszú távú trendeket figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a magasabb iskolai végzettség nagyobb önbizalmat jelent a munkavállalás szempontjából, illetve a munkaerõpiacon való elhelyezkedéssel kapcsolatban. Továbbá azt is kijelenthetjük, hogy a fiatal diplomások és a pályájuk végén járó munkavállalók az átlagosnál pesszimistábbak” – mondta el Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A szektorok szerinti bontás tekintetében fontos kiemelni a kereskedelmet, ahol a folyamatos ingadozás mellett most 3 pontos visszaesés érzékelhetõ. A lista végén hagyományosan a mezõgazdaságban dolgozók állnak 48 ponttal, ami az index mérése óta rekord alacsonynak számít.

Lakóhely szerint a falvakban és a városokban élõk körében egyaránt csökkent a stabilitási index: az 57 és 60 pontos érték 4, illetve 5 százalékpontos csökkenést jelent az elõzõ negyedévhez képest. Ugyanakkor a fõvárosiak az átlagnál 5 ponttal magasabb értéket értek el, ami 2015 õsze óta a legmagasabb érték.

A férfiak és nõk közti különbség a korábbi eredményekhez képest eltûnt, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi adatok 60 pontos értéket mutatnak mindkét nem esetében.