15 ezer eurós büntetés a szlovákiai Általános Egészségbiztosítónak
2016.08.11
Az Egészségügyi Ellátást Felügyelõ Hivatal (ÚDZS) az Általános Egészségbiztosító (V¹ZP) 2005-2015 létrejött szerzõdésit ellenõrizte, miközben számos hiányosságot tárt fel - írja a Felvidék Ma.

Az ellenõrök mintegy 50 szerzõdést vettek górcsõ alá, az egyes szerzõdések átlagosan 19 utólag megkötött kiegészítést tartalmaztak. Az ellenõrzés közel 40 egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozást vizsgáltal meg, köztük több olyan is akadt, ami már korábban is a médiafigyelem középpontjába került, így a Welix s.r.o., Medical Cassovia s.r.o., Bravia s.r.o., Brilance s.r.o. és az Endotop s.r.o. is.

Már áprilisban számos hiányosságot hozott nyilvánosságra az ÚDZS, például a V¹ZP és Kostka Klinika között létrejött szerzõdésben arra is felhívta a figyelmet, hogy a biztosító a saját hatáskörében végzett ellenõrzése után, a feltárt hiányosságokat nem megfelelõképpen kezelte.

A hivatali ellenõrzés során az is kiderült, hogy egy speciális kód alapján az akupunktúrás vagy lávaköves kezelést is fizette a biztosító, ami nem volt indokolt, mert ezekre nem terjed ki a közegészségügyi biztosítás. További szabálytalanság volt az ügyben, hogy nem volt megindokolva a speciális szolgáltatásokért nyújtott emelt összegû fizetés, valamint a rehabilitációs mûveleteket nem a jogosult szakorvos írta fel. Az ÚDZS már akkor megállapította, hogy a szerzõdések rengeteg szabálytalanságot tartalmaznak, olyan szolgáltatóval is szerzõdtek, amely nem is teljesítette az ehhez szükséges feltételeket.

A most lezárult vizsgálat során feltárt hiányosságokért 15 ezer eurós büntetést szabott ki az ÚDZS, amely ellen a V¹ZP fellebbezett. A közigazgatási eljárás során azonban másodfokon is jóváhagyták a büntetést, amely így jogerõre emelkedett. „A kiszabott összeget 30 napon belül kell rendezni”- erõsítette meg Petra Balá¾ová, a V¹ZP szóvivõje. Balá¾ová szerint a V¹ZP kifizeti a büntetést, ezt követõen a kárrendezési bizottság fogja tárgyalni az okozott kárt. Tomá¹ Drucker (Smer-SD) egészségügyi miniszter korábban többször kinyilvánította, hogy meg kell nevezni a felelõsöket és az okozott kár összegét személyesíteni kell, ami a szlovákiai politikában mostanáig sokkal magasabb kár esetében sem volt bevett szokás.