Lezárult a részesedésvásárlás az Erste Bank Hungaryben
2016.08.15
Lezárult a részesedésvásárlás az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) átutalta a vételárat és megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben - írja az MTI.

A bankot továbbra is az Erste csoport irányítja majd, de a magyar állam egy külsõ tagot delegál a bank igazgatóságába és egy tagot a felügyelõbizottságába. Az igazgatóságban Marczinkó Zoltán, az NGM helyettes államtitkára képviseli a kormány érdekeit. A felügyelõbizottság kormány által delegált tagja Zsolnai Alíz, az NGM fõosztályvezetõje.

A felek június 20-án írták alá a részesedések adásvételérõl szóló szerzõdéseket, amelynek alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külsõ szakértõk közremûködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak. A dokumentumban a magyar kormány - többek között - vállalta, hogy jelentõsen csökkenti a bankadót és a pénzintézeteket érintõ szabályozási kérdésekben szorosabban egyeztet a bankszektorral. A kormány ígéretéhez híven 2016-ban és 2017-ben összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökkentette a pénzügyi szervezetek különadóját és eleget tett a megállapodásban foglalt egyéb elvárásoknak.