Kifogyott a pénzbõl a legnagyobb cseh egészségbiztosító
2011.10.12
A források kimerülése és az egyre növekvõ költségek kétségessé teszik, hogy az állami tulajdonú VZP biztosító finanszírozni tudja az orvosoknak korábban beígért fizetésemelést.

Márciusban a cseh kormány ígéretet tett az egészségügyi dolgozóknak, hogy megemeli fizetésüket.

A legnagyobb cseh egészségügyi biztosító, az államilag irányított Általános Egészségbiztosító (VZP) bejelentette, hogy összes bevételét azonnal elkölti, amint befolyik az, a tartalékai pedig két napi mûködés költségeit sem fedezik: ennek eredményeként a betegek orvosi rendelõkben és kórházakban történõ kezeléséhez kapcsolódó kifizetések minden bizonnyal késni fognak, és érdemes lenne az orvosoknak beígért fizetésemelést is elhalasztani.

Az orvosok fizetésének megemeléséhez 4 milliárd koronára lenne szükség, azonban a VZP – amely közel 6,2 millió cseh állampolgár egészségbiztosítója – kifogyott a pénzébõl, így kétségessé vált az ígéret betarthatósága. A biztosító készpénztartalékai hosszú ideje csökkennek, gyakorlatilag kimerültek – írja a Hospodáøské noviny napilap.

A VZP naponta hozzávetõleg 500 ezer koronát fizet ki naponta, miközben tartaléka mindössze 1 milliárd koronát tesz ki, vagyis a társaság kötelezettségeit alig két napig képes fedezni.

A jobbközép cseh koalíciós kormány, valamint a Pénzügyminisztérium elhatározta, hogy ellenõrzése alatt tartja a költségvetési kiadásokat, miután konstatálta, hogy a 2012-re tervezett költségvetési bevétel elõrejelzések vélhetõen túl optimisták, így nem valószínû, hogy a VZP a büdzsébõl nagyobb támogatáshoz jutna.

A VZP 2011-re vonatkozó elõrejelzései szerint a kiadások idén elérik a 137,3 milliárd koronát. Jellemzõen a kórházak és a háziorvosok kiadásaik 60%-át a VZP-vel finanszíroztatják.