Fontos határidõ közeleg az IFRS rendszer alapján adózóknak
2016.08.23
Szeptember végéig kell jelezniük a cégeknek, ha jövõre már a nemzetközi könyvelési rendszer, az IFRS alapján készített beszámolójuk szerint adóznának. A nemzetközi vállalatok magyar leányai valószínûleg átállnak - írja a VG.hu.

A gazdasági portál cikke szerint az Országgyûlés tavaly novemberben fogadta el a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történõ hazai alkalmazásának bevezetéséhez kapcsolódó törvénymódosítást. Eszerint jövõ januártól kötelezõ lett volna a tõzsdei cégeknek és a bankoknak áttérni az IFRS-rendszerre – ám ezt a határidõt végül 2018 elsõ napjára módosították. Így a bankok, a tõzsdei társaságok, a szövetkezeti hitelintézetekkel és a biztosítókkal együtt vezethetik be a nemzetközi elszámolást. Persze az említett körben önkéntesen már jövõre át lehet térni, és a lehetõség minden olyan cégnek adott, amelynél a társaság anyavállalata az IFRS szerint készíti el a maga konszolidált kimutatását. 

A biztosítók 2017. januártól dönthetik el, hogy bevezetik-e az éves beszámolónál a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok alkalmazását. Választható az áttérés a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá tartozó intézményeknél, de a külföldi székhelyû cégek magyarországi fióktelepeinél is.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.vg.hu/gazdasag/most-kezdodik-akonyvelok-tanca-474380