A németek nagy része már nem tud félretenni
2022.09.27

A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.

A kedden publikált tájékoztatás szerint a német szövetkezeti bankok szövetsége (Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken, BVR) 2022-re 9-10 százalékos lakossági megtakarítási rátával számol. A magánháztartások eszerint minden száz euró rendelkezésre álló jövedelem után kilenc-tíz eurót tudnak félretenni.

Ezzel szemben a koronavírus-járvány idején sokaknak több pénze maradt mint "normális" időkben. Egyebek között azért, mert a nyaralások elmaradtak, és a szabadidős létesítmények ideiglenesen bezártak.

A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis legfrissebb adatai szerint Németországban a megtakarítási ráta 2020-ban rekordot ért el a rendelkezésre álló jövedelem 16,4 százalékával, és 2021-ben is viszonylag magas, 15,1 százalékos marad.

"Az energiaár-válság már a középosztályban is aláássa az előtakarékosságra épülő gondoskodást" - figyelmeztetett Andreas Martin, a BVR igazgatótanácsának tagja. Az áremelkedés miatt havi száz eurós egy főre jutó többletkiadás matt elmondása szerint a háztartások akár 44 százaléka nem lesz már képes megtakarításokat felhalmozni.