Nem megbízhatatlanabb a katasztrófa kötvény a viszontbiztosításnál
2016.09.06
Habár néhány viszontbiztosító a közelmúltban azt sugallta, a nagy katasztrófákat követõ követelések kifizetése terén a katasztrófa kötvények kevésbé megbízhatóak, a Standard & Poor’s szerint ez korántsem igaz.

A hitelminõsítõ intézet lényegében nem tett mást, mint áttekintette a katasztrófa kötvényekkel kapcsolatos historikus adatokat. Ehhez nem is kellett különösebben mélyre ásni, hiszen a napjainkban egyre népszerûbbé váló biztosítási alternatíva alig 20 esztendeje létezik, használata pedig csak az utóbbi idõben vált igazán intenzívvé. A Standard & Poor’s 13 olyan kötvényt vizsgált, melyeknél tényleges követelések léptek fel. Az eredmények alapján messze nem állt meg a megbízhatatlanság vádja, sõt, a viszontbiztosítókéval teljes mértékben összevethetõen, kiszámíthatóan és idõben történtek meg a kifizetések.

A Standard & Poor’s közleménye szerint „a katasztrófa kötvények legitim eszköznek bizonyultak a kockázatok diverzifikálásához, melyek segítségével a tõkepiacokra hárítható a katasztrófák kockázatainak egy része, erõsítve az iparág veszteségkezelõ képességét.” Ezzel együtt a hitelminõsítõ elismeri, hogy még nem került sor olyan eseményre, ami több katasztrófa kötvény hatálya alá is esik, ugyanakkor valószínûleg az eredmény ugyanez lenne.