Veszélyes õsz - mit fedez az ingyenes állami balesetbiztosítás?
2016.09.09
Bár a szülõk nagyobbik része az iskolakezdéssel megkönnyebbülhet, hiszen gyermekével az idei szünidõ alatt sem történt súlyosabb baleset, a kicsikre leselkedõ veszélyek azonban szeptembertõl sem szûnnek meg. Ezeknek a veszélyeknek pedig az anyagi következményei is súlyosak lehetnek. Hogyan csökkenthetjük ezeket a kockázatokat? Mit fedez, mire elegendõ a kevesek által ismert ingyenes állami balesetbiztosítás? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol a Vienna Life Biztosító blogján megjelent legújabb írás.

A 7-18 éves gyerekek szüleinek erre kell vigyázniuk

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a személysérüléses közúti közlekedési balesetek 11 százalékát kerékpárosok okozták 2015-ben: 1810 balesetet idéztek elõ tavaly a kétkerekûek vezetõi. Bár a nyár elmúltával már kevesebb idõ jut a bringázásra, a szeptember is bõven tartogat veszélyeket a sport kedvelõi számára. A KSH statisztikái alapján ugyanis ebben a hónapban történik a biciklisek által okozott évi 1800-2000 baleset több mint 10 százaléka. Ráadásul 7 és 18 éves kor között a balesetek közel 40 százaléka biciklizés közben esik meg. 

Ahogyan azonban a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának szakorvosa is elmondja, bár csökkenés figyelhetõ meg a végzetes gyerekbalesetek számában, még így is minden évben több tucat fiatal hal meg olyan balesetekben, amelyek nagy részét meg lehetne elõzni

Minden hatodik gyalogos van veszélyben

Amint arra az ORFK-Országos Balesetmegelõzési Bizottság is felhívja a figyelmet, egy német cég a közelmúltban hat európai fõvárosban végzett felmérést 14 ezer önkéntessel, amely során a gyalogosok okostelefon-használati szokásait, s annak veszélyeit vizsgálta.

A kutatásból kiderült: minden hatodik gyalogos figyelmét gyakran vonja el okostelefonja, így a járdán vagy az úttesten haladva, jelentõs részük tudomást sem vesz a környezetérõl és a rá leselkedõ veszélyekrõl. A felmérést végzõ cég több fõvárosban is extrém veszélyhelyzetek sokaságát tapasztalta, amelyek szintén a legfiatalabbakat fenyegetik.

3 ezret fizetnek csonttörésért

Hazánkban a 3 és 18 év közötti magyar állampolgárságú gyerekeknek – mintegy másfél milliónak – ingyenes állami balesetbiztosítás jár, ehhez a szülõknek semmit sem kell tenniük. A biztosítás egész évben, a nap 24 órájában – külföldön is – érvényes. Mégis nagyon kevés szülõ tud errõl, aminek valószínûleg az az oka, hogy ez a konstrukció kevés kockázatra kínál védelmet, és alig térít valamit, ha összetöri magát a gyerek.

Az esetek 80 százalékában felmerülõ csonttörésre például csupán 3 ezer forint kártérítést fizet az állami biztosítás, amely az esetleges gyógyszerek vagy az orvoshoz járás költségeit biztosan nem fedezi. Éppen ezért érdemes kiegészítõ biztosítást kötni az állami mellé, ami az utóbbinál jóval több kockázatra – például a maradandó fog kitörésére, állatharapásra vagy a kórházi ellátásra – kínál nagyobb összegû fedezetet, olvasható a Vienna Life blogján.