Biztosítói felvásárlások - ezekre a trendekre érdemes figyelni
2022.10.12

2022 első félévében a globális biztosítási ágazatban a fúziók és felvásárlások (M&A) volumene tíz éve a legmagasabb növekedési ütemet érte el, 2022-ben 9,5%-kal nőtt 2021 második feléhez képest. Az erős gazdasági nyomás - infláció, növekvő energiaköltségek és fenyegető recesszió - ellenére a biztosítók továbbra is a növekedési lehetőségekre összpontosítanak.

Bár a közel-keleti és afrikai (KKA) régióban is jelentős növekedés volt tapasztalható, a globális tendenciát nagyrészt a jóval nagyobb amerikai piac hajtotta, ahol 22%-kal nőtt az M&A tranzakciók száma. Európában az aktivitás kissé visszaesett, míg az ázsiai-csendes-óceáni térségben stabil maradt – derül ki a Clyde&Co ügyvédi iroda jelentéséből.

A biztosítói fúziókat és felvásárlásokat számos tényező mozgatja. A magántőke-befektetési társaságok és a vagyonkezelők továbbra is szívesen vizsgálják a biztosítási piacra való belépést vagy a meglévő piaci részesedéseik bővítését. Az insurtech cégek értékelésének csökkenése nyomán a felvásárlások egyre vonzóbbak mind a magántőke befektetők, mind a technológiai képességek növelésére törekvő hagyományos biztosítók számára.

A piaci hangulat alapvetően továbbra is pozitív, igaz, a gazdasági környezet kihívások elé állítja a biztosítókat. Az infláció felfelé hajtja a költséghányadokat, miközben a társaságok erős versennyel néznek szembe mind a szakemberekért, mind az ügyfelekért. Pozitívum, hogy a díjak emelkedése több üzletágban folytatódik, bár lassabb ütemben. Továbbra is fennáll azonban a félelem, hogy egyes nehéz helyzetben lévő biztosítottak lemondanak a biztosítási fedezet megvásárlásáról. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a biztosítók óvatosabb befektetési megközelítést alkalmazzanak, különösen a nemzetközi üzleti tevékenységek bővítése tekintetében.A biztosítók számára nagy kérdés, hogy a recesszió és a világkereskedelem zsugorodása miatt a kereslet meginoghat-e, ami fékezné a terjeszkedési terveket.

Nincs hiány a befektethető tőkéből

A magántőke érdeklődése a biztosítási ágazat iránt továbbra is élénk, különösen a brókerszektorban. Az alapok bővelkednek tőkében, és szívesen fektetik be azt egy olyan ágazatban, amelyről egyre inkább úgy vélik, hogy vonzó és megbízható hozamot biztosít.

Bár talán még túl korai lenne felmérni, hogy a biztosítók ESG-mutatói milyen hatással lehetnek a befektetési eszközök és felvásárlási célpontok vonzerejére, a potenciális felvásárlók és befektetők részéről a közeljövőben valószínűleg fokozódni fog a céltársaságok fenntarthatóságának vizsgálata.

Szabadulás az alulteljesítő üzletágaktól

Az egyik terület, amelyen 2022 első felében jelentősen megnőtt a tranzakciók száma, a nem alapvető eszközök biztosítók általi értékesítése volt. Az alulteljesítő üzletágak kifuttatását célzó tranzakciók (run-off) száma tehát megugrott. Különösen igaz volt ez Európában, ahol a biztosítók igyekeztek vonzóbbá tenni üzletüket a leendő vevők vagy befektetők számára.

Az insurtech cégek kihívásokkal nézhetnek szembe

Az insurtech cégekbe történő befektetések az elmúlt években ugrásszerűen megnőttek, és tavaly rekordszintet értek el: 566 ügylet keretében mintegy 15,5 milliárd dollárnyi tőke érkezett, nagyrészt az Egyesült Államok piacán.

A közelmúltban tőzsdére került technológiai vállalatok értékelésének csökkenése azonban tavaly év végén kezdődött, és 2022-ben várhatóan tovább romlanak. A jelenlegi gazdasági környezet fokozott kockázatot jelent a biztosítástechnológiai vállalatok számára, erre utal az is, hogy az egyik cég idén 330 alkalmazott elbocsátására kényszerült a folyamatos veszteségek miatt.

Az európai insurtech befektetések korlátozott aktivitást mutatnak, a növekedés valószínűbb útját a insurtechek és a hagyományos biztosítók közötti partnerségek jelentik.

A kibertér továbbra is egyszerre lehetőség és fenyegetés

Az elmúlt években a kiberbiztosítási kapacitás és a szakosodott brókerek és biztosítók létrehozása egyaránt fellendült, azonban a kilátások nem egyértelműek. Az Egyesült Államokban egy nemrégiben készült kormányzati számvevőszéki jelentés arra figyelmeztetett, hogy a biztosítók egyre inkább korlátozzák a fedezetet és több kizárást vezetnek be, részben a kibernetikai incidensek riasztó növekedési üteme miatt.

Ahogy a kisebb szereplők visszavonulnak az osztályból, a nagy és rendszerszintű kockázatok miatti jelentős veszteségek kockázata is ráveszi a nagyobb kiberbiztosítókat, hogy nyújtsák be a fedezetet és vezessenek be több kizárást.

Ráadásul a kiberbiztosítók maguk is egyre inkább a hackerek célpontjai, mivel a biztosítottakról jelentős mennyiségű érzékeny adat van a birtokukban, és régi rendszereik sérülékenyebbek.

Mindezek ellenére a kiberbiztosítások továbbra is nagy keresletnek örvendenek, a kiberbiztosításra szakosodott brókerekbe történő befektetés pedig továbbra is rendkívül vonzó a magántőke alapok számára. Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy még a jelenlegi erőteljes kereslet mellett is a díjak emelkedő dinamikája eltántoríthatja az ügyfeleket a fedezetvásárlástól.