A károk nagyságrendje nem, de koncentráltságuk rendhagyó 2016-ban
2016.09.22
A második legtöbb lakásbiztosítási szerzõdést kezelõ biztosítótársaság szerint a viharos idõszak nagyján túl vagyunk, így érdemes megvizsgálni, hogy az idei év káreseményei mennyiben különböztek az elõzõ évekétõl. A Groupama Biztosító szerint az idén a hozzájuk érkezett több mint 33 ezer lakásbiztosítási kárbejelentés nem számít rendkívülinek, vannak azonban új jelenségek, melyekre érdemes odafigyelniük a lakástulajdonosoknak is.

Az elmúlt évhez képest összességében nem emelkedett a kárbejelentések száma a Groupama Biztosítónál, jóllehet több viharos és heves idõjárási jelenség okozott rendkívüli helyzeteket. A társasághoz beérkezett több mint 33 ezer lakásbiztosítási kárbejelentés kárértéke mintegy 2 milliárd forintra rúg. 2016-ban elsõsorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Veszprém, Vas, Békés megyékbõl, valamint Budapest térségébõl érkeztek kárbejelentések. Az összes bejelentés 60%-a ezekrõl a területekrõl érkezett a Groupama Biztosítóhoz, de az ország majd minden régiójából jelentõs károkat regisztráltak.   

„Ez a kárbejelentési mennyiség éves szinten nem nevezhetõ rendkívülinek, de idõbeli lefolyásuk az elõzõ évekhez képest eltérõ, jobban a nyár második felére koncentrálódnak. Kimagasló a jégverés kapcsán tett bejelentések száma, mely lényegesen meghaladja az elmúlt évek hasonló károkra tett bejelentéseinek mennyiségét” – mondta el dr. Máhig Attila, a Groupama Biztosító szolgáltatási ügyvezetõ igazgatója.  

A szupercellák nagyságrendekkel több kárt okoznak
Új jelenség a viharok hevesebb lefolyása, illetve az un. szupercellák egyre gyakoribb kialakulása. Ez utóbbi meteorológiai jelenség azért is okoz gondot, mert jóval nagyobb károkat tud okozni, mint egy „közönséges” felhõszakadás. A szupercella legismertebb jellemzõje, hogy hosszabb lefolyású egy átlagos zivatarnál, és a szél iránya is többször megváltozhat az érintett régióban. A tartósabb és hevesebb zivatarfelhõkbõl álló szupercella nagyobb mennyiségû csapadékot képes lezúdítani, amely nagy eséllyel okoz beázásokat. A hibás tetõszerkezetek és elavult szerkezeti elemek szintén nagyobb eséllyel rongálódnak meg egy ilyen hosszantartó és heves zivatarfelhõk elvonulásától terhes esemény során, ezért a kárszakértõk szerint érdemes az ingatlanokat még a „viharszezon” elõtt átvizsgálni, szükség esetén kijavítani a már meglévõ sérüléseket. 

A szupercella kísérõjeként a jégesõ kialakulásának is nagyobb az esélye, amely az üvegszerkezeteket és mûanyag redõnyöket rongálja, illetve a külsõ vakolat rongálódását, valamint a héjazatok károsodását is eredményezheti. A szupercella hektikusabb és hosszantartó széllökései során valószínûbb a kerítések és kerti építmények sérülése is, ezért érdemes gondoskodni ezek megfelelõ védelmérõl is.