A magyar szülõk 50 százaléka kötött már tanulóbiztosítást
2016.09.26
A szülõk fele ugyan köt tanulóbiztosítás a gyerekére, de kevesen ismerik a szolgáltatás jellemzõit részleteiben. A tanulóbiztosítás megkötésében valószínûleg számít a tapasztalat: akik már végigasszisztálták egy vagy több gyermek felcseperedését, nagyobb valószínûséggel kötnek tanulóbiztosítást – derült ki a Groupama Biztosító kutatásából.

A Groupama Biztosító közelmúltbeli reprezentatív felmérésébõl kiderült, hogy a magyar szülõk 50 százaléka kötött már tanulóbiztosítást. Közülük a legnagyobb arányt azok a szülõk képezik, akiknek van 14 évesnél idõsebb gyermekük, valamint 40 évnél idõsebbek. 

„Az adatok rávilágítanak arra, hogy a kamaszgyermeket nevelõ családok azok, akik jobban odafigyelnek arra, hogy plusz védelemben részesítsék gyermekeiket. Ennek természetesen több oka is lehet: egyrészt valóban ebben a korban kezdenek a gyerekek kikerülni a szülõi oltalom alól, másrészt a szülõk is nagyobb tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy milyen hasznos segítséget tud adni egy tanulóbiztosítás” – mondta el Oláh Attila, a Groupama Biztosító Kockázati- és Személybiztosítási Fõosztályának vezetõje.

Mindemellett az is látható a kutatásból, hogy a szülõk jelentõs része nincs eléggé tisztában a biztosítás jellemzõivel. Negyven százalékuk tudja csak például, hogy az iskolán kívüli balesetekre is érvényes a védelem, arról pedig végképp keveseknek, a szülõk mindössze 15%-ának van információja, hogy a tanulóbiztosítás a külföldön történt balesetek esetén is nyújt térítést. 

A legkevésbé ismert tényezõ, az érintettek köre: bár a szolgáltatás tanuló- vagy gyermekbiztosítás néven a legismertebb, valójában lehetõség van a 3 évestõl a 25 éves korosztályig is igénybe venni. Az óvodásoktól kezdve a diploma elõtt álló fiatalokig mindenki számára elérhetõ ilyen biztosítás. A biztosítótársaságoknál megkötött szolgáltatások, valamint az állami gyermekbiztosítások által térített összegek között nagyságrendi különbségek vannak, ám a szülõk többségének errõl sincs tudomása. A legtöbben, azaz minden negyedik válaszadó 4-10 ezer forint közé teszi a kifizetett összeg nagyságát egy csonttörés esetén, pedig a tanulóbiztosítással négyezer forinttól egészen ötvenezer forintig kaphatnak a szülõk segítséget. Meglehetõsen magas azok aránya is (36%), akik egyáltalán nem tudnak képet alkotni a kártérítés mértékérõl.

„Vannak még tévhitek, hiszen sokan nem tudják, hogy évi 5-600 forintért már olyan csomagot lehet választani, ami két-háromszorosára kiegészíti az államilag finanszírozott biztosítás szolgáltatását. Mindenesetre bizakodóak vagyunk, hiszen évrõl-évre egyre többen kötnek tanulóbiztosítást, egyértelmûen növekvõ tendenciát tapasztalunk” – hangsúlyozta a Groupama Biztosító Kockázati- és Személybiztosítási Fõosztályának vezetõje.