Sofõr nélküli megoldáson dolgozik a Toyota is
2016.10.14
A Toyota az önvezetõ autók technológiájával foglalkozó Nauto-val, a BMW i Ventures-szel és a világ egyik vezetõ pénzügyi szolgáltató és biztosító társaságával, az Allianz Ventures-szel kötött stratégiai együttmûködési megállapodást.

Az együttmûködésbe bevont vállalatok pénzügyi befektetéseikért cserébe maradéktalanul hozzáférnek a Nauto felhõalapú rendszeréhez. A Nauto úgynevezett mélytanulási rendszere a valós vezetési helyzetek, folyamatok megfigyelését veszi alapul, képes felhõben illetve autóba telepített eszközön is futni, lényegében bármilyen jármûbe beépíthetõ. A vállalat elsõsorban a legkülönfélébb profilú vállalati flottákba tartozó autókba telepített hatékonyságot, biztonságot és irányítást segítõ rendszereket, a jelen megállapodás következtében kapott tõkeinjekció segítségével pedig jelentõsen meggyorsíthatja a mesterséges intelligencia alapú hálózata fejlesztését, illetve jelentõsen megnövelheti a hálózatba kapcsolt autók tesztbázisát. Az újdonsült stratégiai partnerek jogosultak lesznek az ilyen módon gyûjtött adatokat, és a Nauto mesterséges intelligencia alapú autóhálózatát is.

A flottabõvítés már csak azért is jelentõs elõrelépés, mert a rendszer sajátosságaiból adódóan minél több autót kötnek rá, annál több és pontosabb adat áll majd a fejlesztõk rendelkezésére a valós vezetési szokásokról, a jellemzõen elkövetett hibákról, balesetekhez vezetõ körülményekrõl. Ezek megismerésével kifejleszthetõk az elkerülésüket lehetõvé tévõ eljárások, amik már rövidtávon is lényegesen biztonságosabbá teszik a vezetést.

„Lényeges, hogy az autó- és biztosítási szektor legfontosabb szereplõinek támogatásával lefektetésre kerüljenek azok a sarokkövek, amik révén újra lehet gondolni, fel lehet építeni egy biztonságosabb, intelligensebb, és dugómentes közlekedési rendszert. Megtiszteltetés számunkra, hogy a Nauto fontos szerepet játszik egy olyan felület megalkotásában, amibõl a jármû- és biztosítási ipar is profitálhat, a beszállítói láncaikkal együtt, csakúgy mit az jármûvezetõk, az utasok és a gyalogosok.” - nyilatkozta Stefan Heck, a Nauto elnöke.