Elviheti a Swiss Re nyereségét az Ian hurrián
2022.10.26

A Swiss Re az Ian hurrikánnal kapcsolatos előzetes kárigényeket hozzávetőleg 1,3 milliárd dollárra becsüli, ami 2022 harmadik negyedévére várhatóan mintegy 0,5 milliárd dollár nettó veszteséget eredményez a csoportnak. Bár a természeti katasztrófák, az ukrajnai háború és a pénzpiaci volatilitás hatására a 2022-es 10%-os csoportszintű ROE célt valószínűleg nem sikerül elérni, a csoport továbbra is bizakodó a középtávú kilátásokat illetően, és elkötelezett a 2024-es nyereségességi célok mellett.

Az Ian hurrikán 2022. szeptember 28-án 4-es kategóriájú hurrikánként érte el Florida nyugati részét. A mintegy 240 km/h tartós szélsebességével az Ian az egyik legerősebb hurrikán volt, amely valaha is partot ért az Egyesült Államokban, és az érintett régiót nemcsak szélviharoknak, hanem viharos árhullámoknak és özönvízszerű esőzéseknek is kitette. A Swiss Re becslése szerint az Ian hurrikán által okozott biztosítási piac előzetes teljes vesztesége 50-65 milliárd dollár.

A fenti becslések bizonytalanok, a kárbejelentési és kárfelmérési folyamat előrehaladtával akár jelentősen módosulhat is.

Az élet viszontbiztosítási és a vállalati üzletágak továbbra is jó úton haladnak a 2022-re kitűzött célok elérése felé, amely körülbelül 300 millió dollár nettó nyereséget és 95% alatti kárhányadi mutatót jelent. A nem-élet üzletág kárhányadi mutatóit azonban a harmadik negyedévben a kis és közepes méretű káresemények növekedése rontotta, részben a gazdasági infláció hatására. Ennek eredményeképpen az üzletág valószínűleg nem fogja elérni a 94% alatti normalizált kárhányadra vonatkozó célját 2022-re.

A Swiss Re megőrzte nagyon erős tőkepozícióját, 2022. július 1-jén 274%-os csoport SST mutatójával.

A Csoport harmadik negyedévre vonatkozó eredményeit 2022. október 28-án teszik közzé.