Megtriplázta nyereségét a Swiss Re!
2012.02.23
Sikerült megtripláznia nyereségét tavaly a Swiss Re-nek, a szokatlanul súlyos természeti katasztrófák ellenére. A viszontbiztosító ennek megfelelõen emeli idén a kifizetésre kerülõ osztalék szintjét, már csak azért is, mert az idei év meglehetõsen jól, a viszontbiztosítási díjak emelkedésével indult a társaság számára.

A piaci kapitalizáció alapján a világ második legnagyobb viszontbiztosítójának számító Swiss Re bejelentette, hogy az idei szerzõdésmegújítások idején a díjak átlagosan 4%-kal emelkedtek. Legnagyobb riválisa, a Munich Re ezzel szemben mindössze 2%-os áremelést tudott érvényesíteni januárban.

„Arra számítunk, hogy a díjak továbbra is szilárdan emelkedni fognak 2012 folyamán” – közölte a társaság pénzügyi vezetõje, George Quinn.

A Swiss Re egész éves profitja 2,63 milliárd dollárra emelkedett, amely jelentõsen meghaladja az 1,79 milliárd dolláros Reuters poll várakozásokat, valamint a 2010-es 863 millió dolláros profitot is.

A kitûnõ eredmény mögött a befektetéseken elért kiváló hozamok, a vállalati átszervezésnek köszönhetõ alacsonyabb adókulcsok, a nem-élet biztosítási vonalon elért közel 11%-os díjbevétel növekedés, valamint az 1,3 milliárd dollárnak megfelelõ tartalékfeloldás állnak.

A viszontbiztosító befektetésein mintegy 5,1%-os hozamot ért el tavaly. „Ez kivételesen jó eredmény, amely nem valószínû, hogy 2012-ben is megismételhetõ” – tette hozzá Quinn. Azt is elmondta, hogy a csoport valószínûleg idén már nem tudja kihasználni a kivételesen alacsony 2011-es adókulcsot sem.

A társaság azt is bejelentette, hogy mérlegelni fogja a különleges osztalék kifizetését 2012 végén, amennyiben nem veszi igénybe az összeget más célokra, például üzletágbõvítésre.