Az európai biztosítók fenntartásokkal fogadják az egységes adatpiacot
2022.11.02

A kontinens biztosítói üdvözölték az Európai Bizottság egységes adatpiac létrehozására irányuló lépését, de a javaslat kulcsfontosságú elemeinek javítására szólítottak fel.

Az uniós adatvédelmi törvényre irányuló javaslat célja, hogy az egyének és a vállalkozások nagyobb ellenőrzést gyakorolhassanak adataik felett. Az Insurance Europe szerint az adathordozhatósági jogok javasolt megerősítése előnyös lesz a fogyasztók számára, és lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy innovatív digitális szolgáltatásokat fejlesszenek ki.

A biztosítási ágazat teljes mértékben támogatja a csatlakoztatott eszközök felhasználóinak fokozott adathordozhatósági jogait. Ez magában foglalja azt a jogukat, hogy hozzáférjenek az eszközeik használata során keletkezett adatokhoz, és hogy az általuk választott harmadik fél számára engedélyezzék az adatokhoz való hozzáférést.

A szövetség üdvözölte azokat a lépéseket is, amelyek megakadályozzák, hogy a kapuőri szerepet betöltő online platformok hozzáférjenek a felhasználók által a csatlakoztatott eszközeiken keresztül generált adatokhoz, valamint azt a tilalmat, hogy harmadik felek a kapott adatok alapján konkurens termékeket fejlesszenek ki. A csoport szerint ez "jó irányba tett lépés az egyenlő versenyfeltételek elérése felé az adatgazdaságban".

Az Insurance Europe ugyanakkor felszólított arra, hogy az adattörvény rendelkezései egyenlőbb versenyfeltételeket biztosítsanak "mindenféle méretű szereplő" számára. Az adathordozhatósági jogoknak meg kell tiltaniuk az adattulajdonos számára, hogy a felhasználó számára nehézkessé vagy ténylegesen kivitelezhetetlenné tegye az adatok harmadik féllel való megosztásának kérését. Azt is szeretnék, ha a kormányok adathozzáférését szigorúbban meghatároznák.