Jön az avarégető szezon, pedig vannak alternatívái ennek a szennyező megoldásnak
2022.10.26

Jelenleg is az önkormányzatok rendeletei szabályozzák, hogy egy településen hol és mikor égethető avar és zöldhulladék. Továbbra sincs ugyanis országos hatályú tilalom, így várhatóan a következő hetekben nagy mennyiségben lehulló avar eltüntetése végett ismét sok helyen élnek majd ezzel a rendkívül szennyező megoldással – figyelmeztet cikkében az Agroinform.hu. Pedig az alternatív feldolgozásra számos megoldás kínálkozik.

Bár egy törvénymódosítás 2021 elejétől teljes tilalmat rendelt el az avar-és zöldhulladék égetésére, egy kormányrendelet nyomán a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet miatt ez az általános tilalom sosem lépett életbe. Amire pedig ezt a veszélyhelyzetet feloldották, egy tavaly év végi újabb törvénymódosítás újra önkormányzati hatáskörbe utalta az égetés szabályozását.

Jelenleg az avar és kerti hulladék égetésének szabályozása egyes településeken (jellemzően nagyobb helységekben) - már hosszabb ideje - tiltva van, másutt általában az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezik az égetést. Az a magánszemély, aki tiltott helyen vagy időszakban égeti el a kerti hulladékát, maximum 100 ezer forintos bírsággal büntethető. A rögzült szokások, illetve a szigorú szankcionálás hiánya miatt azonban az alkonyatkor ég felé törő füstoszlopok még sok olyan helyen is a vidéki látkép megszokott részei, ahol egyébként tiltott ez a tevékenység.

A kertben keletkező zöldhulladék alternatív feldolgozására ugyanakkor számos megoldás kínálkozik:

  • A hulladék egy része (avar, fűnyesedék) egyszerűen szétteríthető olyan helyeken a saját telkünkön, ahol nem zavaró. A kerti hulladék néhány hónap alatt lebomlik.
  • Szintén jó megoldás a komposztálás. Ehhez vannak készen megvásárolható komposzt edények, de házilag is készíthető saját komposzt tároló egy kis utánajárás után.
  • A nagyobb, feldarabolt gallyak, ágak fűtésre is felhasználhatók fatüzelésű kályhákban, kandallókban
  • Azokat a gallyakat vagy fertőzött növényi maradványokat, amelyek a fenti módokon nem tüntethetők el, vagy az önkormányzat, vagy az általa megbízott vállalkozó szállíthatja el. Ennek lehetősége és módja településenként jelentősen eltérő.

A Levegő Munkacsoport által közzétett adatok szerint nem csupán a hulladékanyagokkal való fűtés, hanem az avarégetés jelentősen hozzájárul a rossz levegőminőséghez: 100 kilogramm avar égetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét határérték felett beszennyezheti – hangsúlyozta Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője. – Ezért is hárul ebben a kérdésben jelentős felelősség az önkormányzatokra, illetve a hazai szakmai szervezetekre és információszolgáltatókra, hogy minél több helyen megoldás szülessen a zöldhulladék a közösségi elszállítására és feldolgozására, miközben kiemelt feladat a lakosság megfelelő informálása, az alternatív megoldások népszerűsítése és elterjesztése is.”