Már vért is szállítanak a drónok
2016.10.17
A kaliforniai Zipline új szolgáltatását teszteli Ruandában. A sokat szenvedett kelet-afrikai országban az alapvetõ gyógyszerek és kellékek hiánya mellett ugyancsak égetõ probléma azok célba juttatása is.

A Zipline drónjai éppen a leküzdhetetlen forgalmi akadályok, használhatatlanná vált utak problémáját készülnek áthidalni azáltal, hogy az ország legnehezebben elérhetõ pontjaira drónokkal szállítják a szükséges egészségügyi felszereléseket, gyógyszereket. A tesztidõszakban a drónok vért szállítanak majd, a tervek azonban a teljes egészségügyi ellátási lánc lefedésérõl szólnak.

A speciális, 13 kilogrammos drónok 150 km sugarú körben használhatók, azaz ezt a távolságot tudják megtenni légvonalban úgy, hogy a visszaútra is maradjon elegendõ energiájuk. A drónokat egy speciális katapulttal juttatják a levegõbe, majd azok a célpont fõlé érve egy egyedi, természetben lebomló ejtõernyõ segítségével juttatják el értékes szállítmányukat. 

Ruanda közel 650 000 egységet használ fel egy évben, ennek legkevesebb fele a szülés közben jelentõs vérveszteséget szenvedõ anyákhoz, harmada pedig az ötéven aluli, malária kiváltotta anémiában szenvedõ gyerekekhez.