15 éve nem látott mértékben nőhetnek az egészségügyi ellátás költségei
2022.11.04

A kiterjedt infláció és az egészségügyi ellátás igénybevételének növekedése együttesen a globális egészségügyi ellátások költségeinek közel 15 éve nem látott mértékű növekedését vetíti előre - derül ki a WTW által a globális egészségügyi biztosítók körében végzett felmérésből.

A vezető globális tanácsadó és brókercég felmérése szerint nem sok enyhülésre lehet számítani: a biztosítók több mint háromnegyede (78%) magasabb vagy jelentősen magasabb költségnövekedésre számít a következő három évben.

A 2023-as globális egészségügyi trendekről szóló felmérésből kiderül, hogy az egészségügyi ellátások költségeinek emelkedése a 2021-es 8,2%-ról 2022-ben a vártnál magasabb, 8,8%-os értékre nőtt - és az előrejelzések szerint 2023-ban még tovább emelkedik, elérve a 10%-os globális átlagot.

A gyorsulva növekvő költségek számos régiót érintenek, köztük Latin-Amerikát (ahol az előrejelzések szerint az átlagos növekedés 18,2%-ról 18,9%-ra emelkedik), az ázsiai és csendes-óceáni térséget (6,9%-ról 10,2%-ra emelkedik), valamint a Közel-Keletet és Afrikát (10,5%-ról 11,5%-ra emelkedik).

Még Európa, ahol hagyományosan sokkal kisebb költségnövekedés tapasztalható, sem marad ki a rekordszintű trendből. Európában 2023-ra az átlagos éves növekedési ütem várhatóan 8,6%-ra emelkedik, szemben a 2022-es 8,0%-kal. Az egyetlen régió, ahol az egészségügyi trend várhatóan csökken, Észak-Amerika, ahol a 2022-es 9,4%-ról 2023-ban 6,5%-ra csökken, bár a munkáltatók ezt még nem feltétlenül látják.

„A világméretű általános infláció, a világgazdaság instabilitása, a világjárvány nyomán megnövekedett egészségügyi igénybevétel és a dinamikus munkaerőpiac mind megköveteli, hogy a munkáltatók és a biztosítók másképp gondolkodjanak és cselekedjenek, hogy érdemben tudják kezelni ezeket a kérdéseket" - mondta Eric McMurray, a WTW egészségügyi és juttatásokért felelős globális vezetője.

A biztosítók szerint az egészségügyi költségek vezető tényezője továbbra is az ellátások túlzott igénybe vétele (74%), amely a túl sok vizsgálatot, ellátást ajánló vagy túl sok receptet felíró egészségügyi szakembereknek köszönhető. A biztosítók több mint fele (52%) azt is jelezte, hogy a biztosítottak rossz egészségügyi szokásai is a legfontosabb tényezők között szerepelnek. A preventív szolgáltatások alulhasználata (50%) szintén jelentős költségtényező, és évről évre nő, részben a világjárvány idején az orvosi ellátás elkerülése miatt.

A biztosítók a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a mozgásszervi betegségeket jelölték meg a három legjelentősebb költségtényezőként. Érdekes módon a válaszadók idén a mozgásszervi betegséget jelölték meg első helyen a kárigények gyakorisága alapján, szemben a tavalyi ötödik hellyel. A felmérésből az is kiderült, hogy a távegészségügy továbbra is egyre nagyobb teret nyer az egészségügyi ellátás és a költséggazdálkodás terén, és a tavalyi felmérés harmadik helyéről idén a második helyre került. A biztosítók ismét a szerződéses szolgáltatói hálózatokat (70%) jelölték meg az egészségügyi költségek kezelésének leghatékonyabb módszereként.

A 2022-es felmérés 55 ország 257 biztosítójának globális hálózatából származó egészségügyi költségeket követte nyomon.