Harmadával növeli a balesetveszélyt az óraátállítás
2016.10.29
Az Insure The Box telematikai cég adatai szerint az Egyesült Királyságban 10 százalékkal megnõ az autóbalesek száma az óraátállítást követõ hónapban.

Még nagyobb a kockázat, ha az ember a legforgalmasabb, délután 5 és 8 óra között ül autóba, vagyis amikor a csúcsidõ mellett még sötét is van, ilyenkor 30 százalékkal nagyobb esély van arra, hogy balesetet szenvedjünk.

A riasztó számok három év baleseti statisztikáinak átfogó analízisébõl származnak, számszerûsítve közel 330,000 incidensrõl, és mintegy 3 milliárd mérföldnyi megtett út vizsgálatának eredményeirõl van szó. Az autókba telepített telematikai eszközök segítségével az Insure The Box valamennyi balesetet rögzít, hiszen járulékos szolgáltatása a mentõk és hatóságok riasztása, ha valamely ügyfele autója az érzékelõk szerint komolyabbat ütközött, vagy borult. Ráadásul a balesetek pontos idõpontja is a cég rendelkezésére áll, így egyértelmûen kimutatható az órák visszaállítása, és a megnövekedett balesetszám között.

Ugyancsak érdekes, hogy többnyire ebben az idõszakban nagyon sok a friss jogosítvánnyal rendelkezõ sofõr a balesetek elszenvedõi, okozói között, azaz különösen veszélyeztetettek azok, akik még nem szereztek kellõ tapasztalatot hasonló forgalmi körülmények között.