Egyre fontosabbá válik a munkavállalók mentális egészségi állapota
2022.11.11

Három amerikai munkáltatóból kettő (67%) tervezi, hogy a következő három évben a dolgozók mentális egészségét és érzelmi jólétét szolgáló programokat és megoldásokat a három legfontosabb egészségügyi prioritás egyikévé teszi. Emellett a kijelölt mentális egészségügyi napokat kínáló munkáltatók száma a következő három évben megháromszorozódhat. Ez derül ki a Willis Towers Watson (WTW) nemzetközi tanácsadó, biztosítási alkusz és megoldás-szolgáltató vállalat felméréséből, melyben összesen 455 amerikai munkáltató vett részt. A válaszadók 8,2 millió munkavállalót foglalkoztatnak.

A felmérésben részt vevők majdnem mindegyike (88%) hozott intézkedéseket a munkavállalók mentális egészségének megőrzése érdekében az idén. A világjárvány idején drámaian megnőttek azok a távegészségügyi szolgáltatások, amelyet a munkáltatók a munkavállalók mentális egészségügyi problémáinak kezelésére alkalmaztak. Tízből nyolc munkáltató (83%) idén már felajánlotta a távegészségügyi szolgáltatásokat, további 9% pedig fontolgatja, hogy a következő két évben felajánlja azokat.

„A COVID-19 szörnyű áldozatot követelt a munkavállalók életében, beleértve a mentális egészség jelentős romlását. Bár a járvány talán már kezd lecsengeni, a mentális egészségügyi kihívások továbbra is fennállnak. A mentális egészségügyi programok új szintre emelése nem lesz könnyű, de azok a munkáltatók, akiknek ez sikerül, javulást fognak tapasztalni a termelékenységben és az elkötelezettségben” – állítja a WTW.

A 455 amerikai munkáltató körében végzett felmérés számos olyan érzelmi jóléti stratégiát tárt fel, amelyeket a munkáltatók már alkalmaznak, illetve amelyek bevezetését a következő három évben tervezik vagy fontolgatják.

Tízből több mint négy munkáltató (44%) jelenleg is biztosít vezetői tréningeket, például általános mentális egészségtudatossági vagy azonosítási és beavatkozási képzést. További 30% tervezi vagy fontolgatja, hogy a következő két évben ilyen képzést szervez. A munkáltatók kétharmada (68%) digitális mentális egészségügyi támogatást nyújt, további 16% tervezi ugyanezt.