Globálisan a lakosság harmada számolt be mentális egészségi állapotának romlásáról
2022.06.24

A COVID-19 megviselte az emberek mentális és fizikai jólétét, és a járvány kezdete óta többen fejezték ki aggodalmukat egészségük miatt. A fejlett piacokon a megkérdezett lakosság harmada számolt be mentális egészségi állapotának romlásáról az elmúlt 12 hónapban.

A világjárvány hatására a lakosság nagyobb figyelmet fordít az egészségre és a pénzügyi biztonságra. Ez több online biztosítási vásárlást eredményezett, és nagyobb hajlandóságot mutatott a személyes egészségügyi adatok megosztására, különösen a fiatalabb generáció körében – derül ki a Swiss Re Institute 11 000 fogyasztó körében végzett globális felméréséből.

A fogyasztók egészséggel kapcsolatos attitűdjének megváltozása

Az idei jelentés azt mutatja, hogy a feltörekvő piacokon a világjárvány a fogyasztói magatartást a megelőző ellátás és a betegségmegelőzés irányába mozdította el. A COVID-19 a rendszeresebb egészségügyi ellenőrzések katalizátorává vált világszerte. Az eredményekből kiderül, hogy a válaszadók 46%-a tervezi, hogy gyakrabban jár egészségügyi szűrővizsgálatokra, míg a fejlett piacokon ez az arány 16%. Ez különösen igaz Indiára és Kínára, míg az USA-ban a legnagyobb (21%), Japánban pedig a legkisebb (7%) volt a szűrővizsgálatokra gyakorolt hatás.

A válaszadók növekvő aggodalmukat fejezték ki a meglévő biztosítási fedezetük megfelelőségével kapcsolatban is. A megkérdezett 40 év alattiak 54%-a nyilatkozott úgy, hogy a felmérést megelőző hat hónapban új vagy kiegészítő biztosítás után kutatott.

A fejlett piacok közül a japán (55%) és a brit (49%) válaszadók fejezték ki a legnagyobb bizonytalanságot. A biztosítások keresése és vásárlása Kínában és Indiában volt a legmagasabb, a válaszadók átlagosan 40%-a vásárolt új biztosítási fedezetet. Az elmúlt hat hónapban a feltörekvő piacokon a 40 év alattiak voltak a legaktívabbak az új vagy kiegészítő biztosítások keresésében, és ők jelentik a biztosítók leggyorsabban növekvő célcsoportját.

A mentális egészség szintén prioritás marad, az eredmények azt mutatják, hogy a fejlett piacokon megkérdezett lakosság egyharmada számolt be mentális egészségi állapotának romlásáról az elmúlt 12 hónapban. Ez az Egyesült Királyságban (28%) és Ausztráliában (26%) volt a legjelentősebb, míg Németországban (26%) romlott leginkább az általános egészségi állapotot érintő hangulat.

Növekvő egészségtudatosság és digitalizáltság

Az idei jelentésből kiderül, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a digitális csatornák használata az egészségmegőrzésben. A távgyógyászat és a virtuális egészségügyi ellátás egyre nagyobb teret nyer a fejlett piacokon.

Világszerte minden harmadik válaszadó azt is kijelentette, hogy érdeklődik az egészségügyi és wellness-alkalmazások használata iránt, különösen a 18 és 39 év közötti kategóriában, hogy segítsék mentális erejüket. A válaszadók továbbra is prioritásként kezelik mentális egészségüket, alváskezelésüket és táplálkozási szokásaikat.