A KKV-k 78 százalékát aggasztja a klímaváltozás
2016.11.05
Legalábbis a Zurich Insurance Group negyedik alkalommal lefolytatott éves SME felmérése szerint.

A kutatás során 13 európai, amerikai és ázsiai ország mintegy 2600 KKV tisztségviselõjét kérdezték meg, csaknem négyötödük a klímaváltozást, illetve annak közvetlen hatásait jelölte meg a legnagyobb, üzletmenetük szempontjából releváns kockázati forrásnak az elkövetkezendõ évekre. 

22 százalék a nagyintenzitású viharoktól, esõzésektõl, 20 százalék a tartós szárazságtól tart a leginkább. A megkérdezettek több mint harmada (36%) szerint a legnagyobb problémát a klímaváltozás hatásai miatt elpusztuló eszközök, anyagi károk jelentik majd, 26 százalék pedig a természeti csapások miatt elõálló üzletmeneti zavarok, szünetek állnak a kockázatok élén.

Ugyancsak viszonylag magas prioritást kaptak olyan faktorok, mint az ellátási lánc zavarai, a dráguló energia és alapanyagárak, de akár a munkavállalók egészségügyi kockázatainak növekedése is.

A kutatás szerint az amerikai KKV-k vannak tisztában legjobban a klímaváltozás potencális hatásaival, tudatosan készülnek az ebbõl eredõ kockázatok mitigálására. Ezzel szemben az európaiak ha nem is ignorálják a problémát, de üzletmenetükre nézve közel sem tartják olyan nagy veszélyforrásnak, mint az óceán túlpartján, leginkább az áradásoktól tartanak.