Egyedül nem megy: lassan Elefántcsontpart is leelõz minket!
2011.10.19
Magyarország sereghajtó Európán belül, de már Elefántcsontparttal is versenyeznünk kell a GDP arányos díjbevételek tekintetében. A mindenkori kormányzat támogatása nélkül nem megy – ez volt a fõ üzenete Kisbenedek Péter, MABISZ konferencián elhangzott elõadásának.

Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel, amely az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia közel negyede. Chilében másfélszer magasabb a GDP-hez viszonyított biztosítási díjbevétel, mint hazánkban, de már Elefántcsontparton (1,6%) is magasabb ez az arány, mint Romániában – mondta el a MABISZ elnöke.

2007 óta lefelé tartunk mindenféle mutató tekintetében, ami nem biztos, hogy a válsággal függ össze. A legnagyobb probléma a növekedés hiánya, nem örülünk a különféle adónemek emelkedésének sem – közölte Kisbenedek.

A mindenkori kormányzat gazdaságpolitikája, és a biztosítási szektor növekedése között igen erõs az összefüggés. Éppen ezért támogató szabályozási környezetre van szükségünk, de ezt nem ingyen kérjük, ezért komoly teljesítményt tudunk nyújtani: világossá kell tennünk, hogy a biztosítás hasznos dolog a társadalom számára – mondta a szövetség elnöke.

Hazánk legnagyobb problémája a növekedés hiánya, és az államadósság szintje, valamint ennek külföldi finanszírozottságának szintje, és a munkahelyteremtés. Itt kell tudnunk pozícionálni a biztosítókat, hogy hol tudunk itt támogató szerepet betölteni. Befektetéseink a GDP 7%-át teszik ki, állampapírkészletünk ezermilliárd forint feletti, 20 ezer foglalkoztatottunk pedig komoly munkahelyteremtõ erõ – érzékeltette az ágazat fontosságát Kisbenedek.

Az ágazat kiitörési lehetõségei az alulbiztosítottság csökkentésében, a hosszú távú megtakarítások ösztönzésében, az egészségbiztosítási szektor, illetve az állampapír piac támogatásában látja az elnök. Véleménye szerint a termékekhez kötött adókedvezmények helyett inkább megtakarítási célhoz nyújtott normatív támogatásra lenne szükség. az egészségbiztosítási szektor megnyitása elõtt definiálni kellene, hogy mit vállal az állam, és mit a magánszektor. A befektetések növeléséhez természetesen a díjbevételeket kell növelni elõször, melyek hosszú távú befektetéséhez a biztosítók számára kibocsátott hosszú távú államkötvényekre lenne szükség. A biztosítók tartalékainak 43 százaléka magyar állampapírban fekszik jelenleg is. A MABISZ tagoknak össze kell fogniuk, és egységes álláspontot kell képviselniük a rövid távú egyéni érdekek érvényesítése helyett.

Az általános alulbiztosítottság leküzdésére szigorúbb szabályozásra lenne szükség a felelõsségbiztosítások elõírásában Kisbenedek szerint. A hosszú távú megtakarítások ösztönzéséhez pedig a befektetési forma támogatása helyett a cél és idõtáv kellene, hogy meghatározza a támogatások értékét, ahol normatív jellegû támogatások irányába kell elmenni – mondta az elnök.