A klímaváltozás elleni harc eredményeit féltik Trumptól
2016.11.14
Több, mint két évtized nemzetközi erõfeszítéseit nullázhatja le az USA új elnöke, Donald Trump, legalábbis ha betartja a kampány során tett ígéretét a párizsi klímaegyezmény felmondásáról.

Trump szerint a klímaváltozás nem létezõ jelenség, a kínaiak találták ki azzal a céllal, hogy térdre kényszerítsék az USA gazdaságát. A nemrégiben megszületett történelmi jelentõségû klímaegyezményt 190 ország írta alá, de könnyû elképzelni milyen hatásai lennének, ha a világ leggazdagabb országa - mely egyben a világ második legnagyobb környezetszennyezõje is - kihátrálna az egyezménybõl. Az USA részvétele ugyanis az egyik legjelentõsebb érv, hogy a károsanyag kibocsátási listákon ugyancsak elõkelõ pozíciókat elfoglaló Kína, India, és egyéb nagy gazdasági súllyal bíró országok részvételét biztosítani lehessen.

Amennyiben azonban mindezek fényében is kitart elhatározása mellett, Trump elõtt több lehetséges mód is áll. Az egyszerû kilépés azt jelentené, hogy 2020-ig továbbra is érvényesek maradnának az USA-ra is az egyezmény rendelkezései, de amennyiben a jelen egyezményt életrehívó keretszervezetet rúgja fel, úgy további két évet spórolna.