Ismét megmozdult a föld Új-Zélandon
2016.11.15
A vasárnapi - helyi idõ szerint hétfõi - 7,8-as erejû földrengés után másnap ismét erõs, 6,2-es erejû utórengés volt tapasztalható Christchurch körzetében.

Az utórengés által okozott károkról még nem érkezett jelentés, de ebben az is szerepet játszik, hogy még az elõzõ rengések kárfelmérése sem fejezõdött be. John Key miniszterelnök szerint a kárérték akár a többmilliárd dollárt is elérheti, eddig két halálos áldozatról tudnak a hatóságok. Öröm az ürömben, hogy bár az anyagi kár jelentõs, ezek elsõsorban infrastrukturális, úthálózatban bekövetkezett hibák, a pusztítás mértéke meg sem közelíti a 2011-es, ugyanitt bekövetkezett, 185 áldozatot követelõ rengését.

Új-Zélandon nem ritkák a földrengések, ami nem csoda, tekintve, hogy a szigetország az úgynevezett Tûzgyûrûn fekszik. Ez gyakorlatilag egy olyan vulkanikus és szeizmikus szempontból elképesztõen aktív gyûrû, ami körbeöleli a Csendes-óveánt. A jelenlegi rengésben is érintett Christchurch az ország harmadik legnépesebb városa (366 ezer lakos), még közel sem heverte ki a már említett 2011-es rengést, ami akkor a földdel tette egyenlõvé a város üzleti negyedét, és az elmúlt 80 év leghalálosabb földrengése volt.