Milliárdokkal járulnak hozzá a biztosítók a globális pénzügyi ellenálló képességhez
2022.11.29

Évente 5000-5500 milliárd dollárral járulnak hozzá a biztosítók a globális pénzügyi ellenállóképességhez a kárkifizetések révén – állapítja meg jelentésében a Geneva Association, egyúttal meghatározva azt is, miként tehetne többet az ágazat a társadalmi fenntarthatóság előmozdításáért és a védelmi hiányosságok megszüntetéséért.

A társadalmi fenntarthatóság további előmozdítása érdekében a jelentés azt tanácsolja a biztosítóknak, hogy finomítsák biztosítási és befektetési tevékenységüket, valamint az ügyfeleikhez, befektetéseikhez és műveleteikhez kapcsolódó kockázatokra vonatkozó átvilágítást.

A szövetség emellett egy keretrendszert is javasol, amellyel a biztosítók „társadalmi lábnyomukat" értékelhetik. Ez három területre összpontosít:

  • 1. az alkalmazottakra gyakorolt társadalmi hatások,
  • 2. a közösségekre gyakorolt hatások, valamint
  • 3. a biztosító társadalmi hatásai az értéklánc egészében.

A jelentés tehát azt ajánlja a biztosítóknak, hogy a társadalmi fenntarthatóság kezelésében ezt a három szintű megközelítést alkalmazzák. Ezáltal a biztosítók tovább növelhetik szerepüket a társadalmilag releváns termékek nyújtásában és a védelmi hiányosságok megszüntetésben. A biztosítási üzletág lényege ugyanis a társadalom védelme, a pénzügyi biztonság és a pénzügyi nyugalom megteremtése, valamint a sokkhatásokból való kilábalás támogatása. Ez a funkció fontosabb, mint valaha, hiszen a kibocsátásmentes gazdaságra való átállásnak társadalmilag igazságosnak és széles körűnek kell lennie.